Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Ďalšia dráma v parlamente! Šipoša odviedli z rokovacej sály: TÝMTO porušil rokovací poriadok

Michal Šipoš AKTUALIZOVANÉ
Michal Šipoš (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanca Národnej rady (NR) SR Michala Šipoša (Slovensko, Za ľudí, KÚ) museli v stredu podvečer vyviesť z rokovacej sály parlamentu. Odmietol totiž sám opustiť sálu po tom, čo ho podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD) vykázal po opakovaných napomenutiach. Gašpar ho vykázal za to, že mal oblečené tričko s odkazom hnutia Slovensko a odmietol si naň obliecť sako. Šipoš podľa Gašpara porušil rokovací poriadok NR SR, keďže tričko sa môže považovať za vizuálne zobrazenie, respektíve transparent či plagát. Ide o predmety, ktoré sa nesmú vnášať do rokovacej sály.

archívne video

Slovná prestrelka medzi Andrejom Dankom a Michalom Šipošom ohľadom vulgarizmov v parlamente (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Porušenie rokovacieho poriadku mohol podľa Gašpara Šipoš napraviť tým, že si oblečie sako, no poslanec tak neurobil. Po vykázaní poslanca rokovalo poslanecké grémium.Šipoš argumentoval, že iným poslancom v minulom týždni dovolili vystúpiť, hoci im ostali nálepky na počítači. Preto chcel vystúpiť len v tričku. Povedal tiež, že nemal možnosť vystúpiť skôr v rozprave ku konsolidačnému balíku, pretože bola časovo skrátená diskusia. "Nemal som možnosť vystúpiť v skrátenom konaní, lebo 'zarezali' rozpravu, nemal som možnosť vystúpiť v prvom čítaní, pretože obmedzili čas a ja som sa nedostal už na rad," skonštatoval pred novinármi.

"Chcel som sa v rozprave vyjadriť ku konsolidácii, ktorou chce Ficova vláda zobrať ľuďom z peňaženiek 2,7 miliardy eur. Nebolo mi to umožnené preto, lebo mám na tričku napísanú pravdu. A to napriek tomu, že v rokovacom poriadku nie je žiadna zmienka o tom, aký odev má poslanec v sále nosiť," dodal Šipoš, ktorý je predsedom poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

Gašpar upozornil, že rokovací poriadok, podľa ktorého postupoval pri vyvedení Šipoša, prijala predchádzajúca vláda, v ktorej v tom čase sedelo hnutie Slovensko (vtedy hnutie OĽANO, pozn. TASR). "Podľa tohto platného poriadku je zakázané v rokovacej sále používať plagáty, transparenty, letáky a iné podobné zobrazenia. Dnes ste videli, napriek tomu, že už raz boli poslanci zo Slovenska na to upozornení, prišiel za rečnícky pult poslanec Šipoš v tričku s jasným veľkým nápisom, čo považujem naďalej za iné vizuálne zobrazenie, ktoré je v Národnej rade zakázané pri rečníckom pulte," ozrejmil pred novinármi Gašpar s tým, že Šipoš bol na to upozornený. "Keďže dobrovoľne zo sály neodišiel, použil som inštitút vyvedenia pomocou policajtov z Úradu na ochranu ústavných činiteľov," dodal.

Viac o téme: PorušenieRokovací poriadokNRSRMichal Šipoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu