Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Izrael hrozí presnou a silnou odvetou za iránsky raketový útok na civilné oblasti

Veliteľ izraelskej armády Herzi Halevi
Veliteľ izraelskej armády Herzi Halevi (Zdroj: X/Vox Ethica)

JERUZALEM - Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi v stredu vyhlásil, že Izrael odpovie na iránsky raketový útok, pričom pripomenul, že izraelská armáda má schopnosť "dosiahnuť a zasiahnuť akýkoľvek bod na Blízkom východe".

"Budeme reagovať. Vieme nájsť dôležité ciele a môžeme ich trafiť presne a silno," uviedol izraelský generál vo videopríhovore z leteckej základne v strednom Izraeli.Varoval, že Izrael má schopnosť dosiahnuť a zasiahnuť každé miesto na Blízkom východe. Dodal, že "tí naši nepriatelia, ktorí to ešte nepochopili, to čoskoro pochopia".Sumarizoval, že Irán v utorok večer odpálil na Izrael okolo 200 rakiet, pričom "útočil na civilné oblasti a ohrozil životy mnohých občanov". Halevi dodal, že škody sú pomerne malé, a informoval, že väčšinu projektilov zachytil systém protiraketovej obrany.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Haleviho vyhlásenie prišlo deň po mohutnom raketovom útoku z Iránu, ktorým reagoval na sériu leteckých útokov a následnú pozemnú ofenzívu izraelskej armády v Libanone, kde sa nachádzajú bašty proiránskeho hnutia Hizballáh, ako aj na zabitie vodcov a veliteľov proiránskych hnutí vrátane lídra Hizballáhu Hasana Nasralláha a šéfa Hamasu Ismáíla Haníju.

Izrael už krátko po iránskom útoku avizoval "masívnu odvetu". Spravodajský web Axios s odvolaním sa na svoje zdroje v tejto súvislosti spomenul útoky na rafinérie či atentáty na vysokopostavených iránskych politikov. Pokiaľ Irán zareaguje na tento chystaný odvetný útok, server nevylučuje ani ostreľovanie jadrových zariadení.

Viac o téme: Herci Halevi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu