Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Izrael vyzval na evakuáciu ďalších obcí na juhu Libanonu

Dym stúpa z izraelského náletu v Choueifate, južne od Bejrútu v Libanone, v stredu 2. októbra 2024.
Dym stúpa z izraelského náletu v Choueifate, južne od Bejrútu v Libanone, v stredu 2. októbra 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

JERUZALEM - Izraelská armáda vyzvala v stredu na evakuáciu ďalších 24 obcí na juhu Libanonu. K podobnej evakuácií vyzvala aj v utorok po začiatku obmedzenej pozemnej operácie v blízkosti hraníc, informujú agentúry AP a AFP.

"Evakuujte okamžite svoje domy. Buďte opatrní, nesmiete ísť na juh. Akýkoľvek pohyb smerom na juh by vás mohol ohroziť," uviedol hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai v príspevku na sociálnych sieťach.

archívne video

Evakuácia Polikliniky Strečnianska v bratislavskej Petržalke pre hrozbu výbuchu. (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Obce, ktorých obyvatelia sa majú evakuovať, ležia v nárazníkovej zóne na libanonskom území. V roku 2006 ju vytýčila rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 južne od rieky Lítání, čo vtedy ukončilo vojnu medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh. K evakuácii asi 30 obcí na juhu Libanonu vyzval Izrael aj v utorok.

Hnutie Hizballáh v stredu uviedlo, že jeho bojovníci bojujú s izraelským vojakmi, ktorí sa infiltrovali z východu do juholibanonskej obce Maroun al-Ras. Hnutie ešte ráno uviedlo, že jeho bojovníci odrazili skupinu izraelských vojakov, ktorí sa v noci na stredu snažili preniknúť do Libanonu.

Prienik izraelských vojakov do Libanonu v stredu potvrdila aj libanonská armáda. Podľa nej izraelskí vojaci prekročili na krátko demarkačnú líniu medzi Libanonom a Izraelom a následne sa stiahli.

Izraelské pozemné sily v noci na utorok spustili pozemnú ofenzívu do Libanonu. Izraelská armáda tvrdí, že útoky sú zamerané proti Hizballáhu. Ofenzíve predchádzalo niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v Bejrúte a ďalších častiach krajiny. Pri jednom z nich v piatok zahynul aj dlhoročný šéf hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov.

Izrael zakázal Guterresovi vstup do krajiny kvôli reakcii na iránsky útok

Izraelská diplomacia zakázala generálnemu tajomníkovi OSN Antoniovi Guterresovi vstup do krajiny, pretože podľa nej jednoznačne neodsúdil utorkový masívny raketový útok Iránu na Izrael. Oznámil to dnes podľa agentúry Reuters izraelský minister zahraničia Jisrael Kac.

Guterres v utorok po tom, ako Irán odpálil takmer 200 rakiet na Izrael, povedal, že odsudzuje rozšírenie konfliktu na Blízkom východe. "To musí prestať. Nevyhnutne potrebujeme prímerie," dodal a kritizoval aj "eskaláciu za eskaláciou ".

"Každý, kto nedokáže jednoznačne odsúdiť ohavný útok Iránu na Izrael, ako to urobili takmer všetky krajiny sveta, si nezaslúži vstúpiť na izraelskú pôdu," povedal minister Kac. "Izrael bude aj naďalej brániť svojich občanov a zachová si svoju národnú dôstojnosť, či už s Antoniom Guterresom alebo bez neho," dodal.

Irán v utorok vypálil na Izrael viac ako 180 balistických striel. Irán uviedol, že cieľom bola vojenská infraštruktúra a že bol útok odvetou za zabitie šéfa libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha a ďalších veliteľov v predchádzajúcich týždňoch. Väčšina striel bola zlikvidovaná systémami protiraketovej obrany.

Vlani v novembri vtedajší izraelský minister zahraničia Eli Kohen vyhlásil, že Guterres by nemal byť šéfom OSN. Izrael ho kritizuje za to, že opakovane vyzýva na prímerie, a obviňuje ho, že ignoruje zverstvá teroristického hnutia Hamas. Guterres ale útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra minulého roka, ktorý si vyžiadal 1200 obetí, odsúdil. Niekoľkokrát tiež vyzval na prepustenie všetkých rukojemníkov unesených Hamásom. Podľa Guterresa je ale izraelská odveta neprimeraná a v Pásme Gazy spôsobila humanitárnu katastrofu.

Viac o téme: EvakuáciaIzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu