Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Maroš Šefčovič môže pri vypočúvaní v EP čeliť otázkam poslancov až zo siedmich výborov

Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (2)
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európsky parlament (EP) v stredu popoludní určil parlamentné výbory, ktoré budú v novembri vypočúvať členov budúcej Európskej komisie (EK). Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič môže čeliť poslancom až zo siedmych výborov.

Konferencia predsedov EP oznámila, že tzv. grilovanie sa bude konať od 4. do 12. novembra. Presné dátumy a časy vypočúvania jednotlivých dezignovaných komisárov budú známe až na budúci týždeň.Cieľom je, aby sa nová eurokomisia mohla ujať funkcie 1. decembra. Tento dátum však môže byť ohrozený, ak europoslanci budú pri niektorých nominantoch požadovať opätovné vypočutie alebo ak niektorého z nich neodsúhlasia a jeho domovská krajina nestihne rýchlo nominovať iného kandidáta. Europoslanci by mali hlasovať o novej eurokomisii na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu v poslednom novembrovom týždni, čo môže oddialiť práve odmietnutie niektorého z nominantov.

archívne video

Šefčovič o tom ako vníma výzvy Draghiho správy o konkurencieschopnosti EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Rozhodnutie, ktoré výbory budú mať v réžii proces grilovania eurokomisárov, padlo v stredu na základe pracovnej agendy, akú komisárom pridelila šéfka exekutívy EÚ Ursula von der Leyenová. Hlavné vypočúvanie zabezpečia poslanci zodpovedných pracovných výborov a v prípade širšej pracovnej agendy, čo je aj prípad Šefčoviča, pozvú aj členov ďalších výborov alebo podvýborov.Najpestrejšie zloženie členov poslaneckých výborov pri trojhodinovom kladení otázok bude mať írsky komisár Michael McGrath zodpovedný za demokraciu, spravodlivosť a právny štát, ktorý môže čeliť zákonodarcom až z ôsmich výborov.Za ním – s poslancami zo siedmich výborov – nasledujú výkonný podpredseda EK pre kohéziu a reformy Raffaele Fitto a eurokomisár pre obchod, ekonomickú bezpečnosť a medziinštitucionálne vzťahy Maroš Šefčovič.

Maroš Šefčovič môže pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovenského eurokomisára budú prednostne vypočúvať členovia Výboru pre medzinárodný obchod (INTA) a Výboru pre ústavné veci (AFCO). V oboch výboroch sú aj slovenskí europoslanci. V INTA je riadnu členkou Miriam Lexmann (KDH, PPE) a ako náhradníci Ľubica Karvašová (PS, RE) a Branislav Ondruš (Hlas, nezaradený). V AFCO má plné členstvo Ľubica Karvašová.

Okrem toho pozvánku s možnosťou klásť otázky Šefčovičpvi dostanú členovia Výboru pre zahraničné veci (AFET), Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO), Výboru pre petície (PETI), Výboru pre rozvoj (DEVE) a Výboru pre spravodlivosť (JURI).Každé grilovanie bude obmedzené na tri hodiny, rozhodla Konferencia predsedov EP. Pôvodne bolo odporučené až štvorhodinové vypočúvanie, najmä pre kandidátov na výkonných podpredsedov eurokomisie.

Viac o téme: PoslanciVypočutieEurópsky parlamentMaroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu