Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Skupina G7 odsúdila útok Iránu: Izrael má podľa nej právo na primeranú reakciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Majdi Mohammed)

RÍM- Lídri krajín skupiny G7 v stredu na popoludňajšom zasadnutí zvolanom Talianskom dôrazne a jednoznačne odsúdili iránsky raketový útok na Izrael. Podľa nich je stále možné dosiahnuť diplomatické riešenie konfliktov na Blízkom východe.

Vyhlásenie G7 zverejnila vláda Talianska, ktoré skupine zloženej ešte z USA, Kanady, Británie, Francúzska, Nemecka a Japonska momentálne predsedá. Lídri v ňom vyjadrili vážne znepokojenie z eskalácie na Blízkom východe a zopakovali, že širší regionálny konflikt nie je v nikoho záujme.Na zasadnutie sa cez telemost pripojil aj americký prezident Joe Biden. Krajiny G7 podľa Bieleho domu označili útok Iránu za "neprijateľný", diskutovali aj o reakcii naň vrátane možnosti uvalenia nových sankcií.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Biden novinárom neskôr povedal, že nepodporuje nálety na jadrové zariadenia v Iráne v reakcii na iránsky útok na Izrael. Skupina G7 je však podľa neho jednotná v otázke, že Izrael má právo reagovať, ale "primerane".

Spoločné vyhlásenie G7 tiež odkazovalo na plnenie rezolúcií OSN č. 2735 a 1701. Prvá z menovaných podporuje trojfázový plán prímeria v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantným hnutím Hamas.Druhá rezolúcia ukončila mesiac trvajúcu vojnu medzi Hizballáhom a Izraelom v roku 2006. Vyzvala tiež na úplné stiahnutie Izraela z južného Libanonu a na to, aby libanonská armáda a mierové jednotky OSN boli jedinými ozbrojenými silami južne od rieky Lítání.

Viac o téme: Reakciaútok IránIzraelG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu