Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Peter Kotlár dal vláde správu o výsledkoch preverovania pandémie COVID-19

Peter Kotlár Zobraziť galériu (2)
Peter Kotlár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Vládny kabinet už mal obdržať správu k preverovaniu pandémie ochorenia COVID-19. Podstúpil jej ju splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii. Avizoval, že správa má byť zaradená na riadne rokovanie vlády. Tej podľa vlastných slov odporučí napríklad zastavanie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti a odmietnutie aktualizovaných medzinárodných zdravotných predpisov a pandemickej zmluvy.

"Prebehne rokovanie vlády aj komunikácia medzi mnou a predsedom vlády o tom, čo sa bude ďalej robiť. To, či vláda bude súhlasiť s naplnením mojich odporúčaní, je na nej," skonštatoval. Hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Na svoje tvrdenia, ktoré prezentuje v správe, má podľa vlastných slov dôkazy. "Ukážem ich aj verejnosti, ale počkáme si na rokovanie vlády," povedal.

archívne video

Tlačová beseda strany SaS k vyjadreniu Petra Kotlára (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kotlár sa podľa vlastných slov stretol počas vyšetrovania aj s chýbajúcimi relevantnými dátami zo Slovenska. "Jednoducho nemáme žiadne relevantné dáta, ani zber, ani analýzy. Takže oprieť sa o slovenské štatistiky je márne a hlavne zbytočné," dodal. Má podozrenie, že viaceré dáta boli po predchádzajúcich parlamentných voľbách účelovo vymazané.Splnomocnenec by mal správu predstaviť aj na rokovaní parlamentného výboru pre zdravotníctvo. "My máme otvorený ešte parlamentný výbor k správe splnomocnenca a ja plánujem tento výbor potom dokončiť s tým, že by na ňom pán Kotlár predstavil svoju správu a povedzme obhájil niektoré tvrdenia, ktoré v nej budú," uviedol šéf výboru Vladimír Baláž (Smer-SD) novinárom ešte pred konaním tlačovej konferencie.

Peter Kotlár dal vláde
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opozícia Kotlára skritizovala. Poslanec Oskar Dvořák (PS) poukázal na to, že jeho tvrdenia o pandémii boli vyvrátené uznávanými autoritami a vedcami. Namietal, že nepredložil žiadne dôkazy. Tvrdí, že splnomocnenec zneužil funkciu na šírenie dezinformácií. Vyzval ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby ho z postu odvolala. Aj Tomáš Szalay (SaS) poukázal na to, že stredajšie vyjadrenia Kotlára boli nepravdivé. Verí, že vládny kabinet zmetie správu zo stola. Peter Stachura (KDH) na margo Kotlárových tvrdení uviedol, že je prekvapený z toho, akým spôsobom sa dáva priestor dezinformátorom. Apeloval na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby splnomocnenca odvolal.

Viac o téme: VládaVýsledkyPreverovanieCOVID-19Peter Kotlár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu