Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Vojna v koalícii graduje: SNS poslala Hlasu ďalší odkaz! Výhrady voči ministrom, pripomenuli aj nedávnu kauzu

Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA – Nedajú si pokoj. Situácia medzi šéfom SNS Andrejom Dankom a ministrami za stranu Hlas-SD už pripomína vojnu. Spor medzi oboma stranami pretrváva už niekoľko mesiacov. Olej do ohňa však výrazne prilial počas víkendu šéf národniarov a to najmä ostrými vyjadreniami na adresu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. „Schystali“ to však aj iní, vrátane ministra práce Erika Tomáša. Vzájomný spor pokračuje aj v pondelok. SNS pripomenula koaličnému partnerovi nielen výhrady voči práci jeho ministrom, ale aj nedávne odvolávanie Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu.

Aktuálny spor začal potom, ako Andrej Danko počas víkendu v diskusii na TA3 uviedol, že „osobitne Erik Tomáš tvrdohlavo presadil 13. dôchodok a dnes tlačil na zrušenie rodičovského príspevku." Tomáš však vyjadrenia šéfa SNS v reakcii označil za klamstvo. „On v rozpore so svojimi sľubmi odobril zmenu rodičovského dôchodku i mohutné vyzbrojovanie armády za stovky miliónov eur. Ja som s tým ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny nesúhlasil,“ uviedol ešte v nedeľu Tomáš.

archívne video 

Danko víta jednotu koalície pri odvolávaní Šimečku (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

SNS ale tvrdí, že to ona sa ohradzuje voči útokom politickej strany Hlas-SD a obviňovaniu z klamstiev. „Za dôchodky zodpovedá minister Erik Tomáš. SNS zastáva názor, že by rodičovský dôchodok mal ostať nezmenený. Nekoncepčným nastavením 13. dôchodku však Erik Tomáš ohrozil výšku rodičovského dôchodku. Teraz sa zľakol a snaží sa zbaviť zodpovednosti útokmi na koaličných partnerov. Mrzí nás nepochopenie konštruktívnej kritiky zo strany HLAS-SD,“ odkázali národniari. Ministri strany Hlas-SD si podľa nich musia uvedomiť, že sú plne zodpovední za jeden z najťažších rezortov, ktorý si vybojovali pri zostavovaní vlády.

Zároveň strana opäť spomenula aj šéfku rezortu zdravotníctva Zuzanu Dolinkovu, ktorá sa tiež dostala s Dankom v nedeľu do sporu potom, ako o nej šéf SNS povedal, že „jednoducho tu máme nekoncepčnú prácu a treba povedať, že tá najväčšia jama, kde miznú peniaze, je zdravotníctvo.“ Dolinková v reakcii Dankovi odkázala, že nerozumie zdravotníctvu a jeho výroky označila za klamstvá.

Tomáš Drucker, Zuzana Dolinková a Erik Tomáš
Zobraziť galériu (3)
Tomáš Drucker, Zuzana Dolinková a Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Ministerka Dolinková je po roku povinná predložiť opatrenia tak, aby bolo jasné, aké nemocnice štát ide budovať a súčasne, ako nastaví sieť nemocničnej zdravotnej starostlivosti vrátane dobrého hospodárenia VšZP. Erik Tomáš ako Minister práce, sociálnych vecí a rodiny sa nemôže zbaviť zodpovednosti za to, aká bude výška dôchodkov. Je plne v jeho rukách, či nastaví 13-ty dôchodok, alebo zachová rodičovský príspevok,“ odkázala v pondelok SNS.

Pripomenuli tiež nedávne odvolávanie podpredsedu parlamentu Michala Šimečku z funkcie. To najskôr strana Hlas-SD nepodporila a nepripojila svoje podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze a neskôr dlho otáľala s jasnou odpoveďou týkajúcou sa ich postoja k odvolávaniu Šimečku. Šéfa PS nakoniec koalícia z funkcie aj s pričinením poslancov Hlasu zosadila, no nie všetkých. „SNS vyhlasuje, že aj pri hlasovaní o Šimečkovi poslanecký klub bol jednotný, na rozdiel od poslaneckého klubu strany Hlas-SD. Poslanci Malatinec, Šalitroš a Migaľ ukázali, že nie sú stotožnení s pozíciou v koalícii voči opozícii. Konanie týchto troch poslancov ukázalo slabosť a zraniteľnosť poslaneckého klubu strany Hlas-SD, o ktorej hovoril predseda Hlas-SD,“ odkázali národniari.

„SNS vyzýva na jednotu v koalícii, ale súčasne apeluje na každého ministra, že sa nemôže zbaviť svojej rezortnej zodpovednosti útokmi do koaličných partnerov. SNS je presvedčená, že Slovensko potrebuje konsolidáciu, ale hlavne jednotliví ministri musia šetriť vo svojich rezortoch,“ dodali.

 

Viac o téme: SporKoalíciaSNSAndrej DankoErik TomášZuzana DolinkováHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu