Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Podozrivý z pokusu o atentát na Trumpa napísal list o úmysle zabiť ho

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP/Mark Peterson)

WEST PALM BEACH – Muž obvinený z toho, že sa ukrýval so strelnou zbraňou neďaleko golfového ihriska Donalda Trumpa na Floride v zjavnej snahe zabiť ho, pred niekoľkými mesiacmi v liste popísal "pokus o atentát" a ponúkal odmenu za Trumpov život. Oznámila to v pondelok americká prokuratúra, informuje agentúra Reuters.

Ryana Routha (58) predvedú v pondelok pred sudcu, ktorý rozhodne o jeho ďalšej väzbe. Je obvinený z dvoch trestných činov týkajúcich sa strelných zbraní. Podľa vyšetrovateľov 15. septembra mieril puškou z krovia vedľa Trumpovho golfového ihriska v meste West Palm Beach, kde republikánsky prezidentský kandidát hral golf. V súdnom podaní pred týmto pojednávaním prokuratúra uviedla, že Routh niekoľko mesiacov pred incidentom odovzdal nemenovanému svedkovi škatuľu s listom, muníciou, kovovou rúrkou a štyrmi telefónmi. Svedok škatuľu otvoril až po zadržaní Routha. "Toto bol pokus o atentát na Donalda Trumpa, ale asi som ťa sklamal," uvádza sa v rukou písanom liste adresovanom "svetu". "Ponúknem 150.000 dolárov komukoľvek, kto túto prácu dokáže dokončiť."

Prokuratúra informovala, že v Routhovom aute po jeho zadržaní našli rukou písaný zoznam dátumov a miest, na ktorých by sa v auguste, septembri a októbri mal nachádzať Trump. Telefónne záznamy ukázali, že podozrivý pricestoval do West Palm Beach v polovici augusta, pričom od 18. augusta do 15. septembra bol opakovane neďaleko golfového ihriska Trump International a exprezidentovho sídla Mar-a-Lago. Agent tajnej služby Spojených štátov (USSS) zbadal hlaveň zbrane a viackrát vystrelil na Routha, ktorý sa dal na útek. Zadržali ho na diaľnici v susednom okrese. Podľa amerických činiteľov Routh pri incidente zo svojej zbrane nevystrelil a nemal priamy výhľad na Trumpa, od ktorého bol niekoľko sto metrov. Úrady sa zatiaľ k jeho motívu nevyjadrili. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že prípad vyšetrujú ako pokus o atentát na Trumpa pred novembrovými prezidentskými voľbami. Na Trumpa strieľal 14. júla na predvolebnom mítingu v štáte Pensylvánia 20-ročný Thomas Matthew Crooks a guľka mu zasiahla ucho, ďalší účastník podujatia prišiel o život. Strelca vtedy usmrtil ostreľovač USSS.

Viac o téme: USADonald TrumpAtentát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu