Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Izraelská armáda uskutočnila nové nálety: Zaútočila na východe Libanonu

Ilustračné foto AKTUALIZOVANÉ
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Hussein Malla)

TEL AVIV - Izrael v pondelok uskutočnil nové nálety na východe Libanonu iba niekoľko hodín po smrtiacich útokoch na juhu a východe krajiny. Informuje o tom agentúra AFP .

"Nepriateľské nálety sa zamerali na horské (oblasti)" v okrese Baalbek a na niekoľko miest a dedín, ozrejmila libanonská agentúra NNA. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyhlásil, že Izrael zažíva "náročné dni" v súvislosti s intenzívnením útokov na hnutie Hizballáh v južnom Libanone. Zároveň vyzval Izraelčanov, aby zostali v tejto veci jednotní.

"Sľuboval som, že zmeníme bezpečnostnú rovnováhu a rovnováhu síl na severe, a to presne robíme," uviedol premiér v správe vydanej po zhodnotení situácie na vojenskom veliteľstve v meste Tel Aviv. Izraelská armáda uviedla, že v pondelok zasiahla približne 800 cieľov napojených na Hizballáh v južnom Libanone a v oblasti údolia Bikáa. "Medzi cieľmi boli budovy, kde Hizballáh ukrýva rakety, odpaľovacie zariadenia, drony a ďalšia teroristická technika," spresnila izraelská armáda.

USA pracujú na upokojení situácie v Libanone

Spojené štáty sa snažia upokojiť situáciu v Libanone po izraelských útokoch na ciele hnutia Hizballáh, ktoré si vyžiadali najmenej 274 obetí. Uviedol to v pondelok prezident USA Joe Biden, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Bol som informovaný o najnovšom vývoji v Izraeli a Libanone. Môj tím je v neustálom kontakte s partnermi a pracujeme na deeskalácii situácie tak, aby sa ľudia mohli bezpečne vrátiť domov," povedal Biden v Bielom dome počas schôdzky s prezidentom Spojených arabských emirátov (SAE) šejkom Muhammadom bin Zájidom Sultánom Nahjánom. Izrael v pondelok spustil vlnu leteckých útokov na ciele Iránom podporovaného Hizballáhu na juhu Libanonu. Údery si podľa libanonského ministerstva zdravotníctva vyžiadali najmenej 274 obetí vrátane 39 žien a 21 detí.

Viac o téme: IzraelLibanonVojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu