Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

PANIKA v Rusku: TAKTO vyzerá zlyhanie testu ruskej rakety, FOTO zasahovali hasiči! Skazu je vidieť až z vesmíru

Neúspešný test ruskej balistickej strely Sarmat na kozmodróme Pleseck pri meste Archangeľsk.
Neúspešný test ruskej balistickej strely Sarmat na kozmodróme Pleseck pri meste Archangeľsk. (Zdroj: X/KarloMorosin/The Informant)

PLESECK – Rusko, ako najväčšia krajina na svete, sa snaží svoju vojenskú silu prezentovať aj cez testy hrozivých jadrových zbraní. V súčasnej digitálnej dobe je však veľmi obtiažne zakryť pred zvyškom sveta pokus, ktorý nedopadol podľa predstáv. Na ruskom kozmodróme došlo počas testovania rakety k výbuchu, po ktorom museli dokonca zasahovať hasiči.

Ruské velenie sa rozhodlo pre test balistickej strely ICBM RS-28 Sarmat (Satan II), ktoré podľa expertov doslova zlyhalo. Okrem toho uvádzajú, že je to len dôkaz ruského zastaralého programu. Ako informuje na sociálnej sieti X projekt MeNMyRC, test sa konal na kozmodróme Pleseck v severozápadnej časti Ruska pri meste Archangeľsk. 

Obrovský kráter

Explózia rakety RS-28 Sarmat mala nastať v sile, pričom po sebe zanechala obrovský kráter. V areáli kozmodrómu Pleseck nastala panika, pretože, ako uvádzajú analytici, na snímkach je vidieť najmenej štyri hasičské vozidlá, ktoré bojujú s ohňom. škody po výbuchu boli tak obrovské, že ich dokonca zachytil aj satelit. 

"Ruské rakety Sarmat sú poháňané tekutým palivom. K nehode zrejme došlo po tom, ako z rakety začalo vytekať palivo. Požiar mal vypuknúť po jej dopadnutí. Pokiaľ by k chybe došlo počas procesu tankovania, vysvetlilo by to nedostatočnú aktivitu Cobra Ball v deň incidentu," uvádza MeNMyRC. 

Po tomto incidente má ísť o najmenej štvrtý neúspešný pokus Sarmat Heavy ICBM. Projekt ďalej uviedol, že posledný úspešný test rakety bol vykonaný ešte dňa 20. apríla 2022.

Nástupca Satana

Sarmat je trojstupňová raketa na kvapalné palivo s doletom 18-tisíc km. Missile Threat uvádza, že s dĺžkou cez 35 metrov a o priemere troch metrov je označovaná ako "heavy" ICBM (medzikontinentálna balistická raketa). Sarmat je schopná niesť záťaž do desiatich ton, čo podľa ruských médií predstavuje 10 veľkých a 16 menších bojových jadrových hlavíc. 

RS-28 Sarmat je nástupcom SS-18 Satan ICBM. Vývoj začal niekedy začiatkom 21. storočia. Spustenie výroby rakiet zahájili spoločnosti  Makeyev Design Bureau a NPOMash začiatkom roka 2011. Prototyp bol vyrobený v roku 2015 a dva roky na to prebehol prvý test. Za úspešné sa dajú považovať dva testy v marci a máji 2018. Napriek poslednému neúspešnému testu ruské médiá tvrdia, že projekt Sarmat je funkčný a v plnej bojovej pohotovosti. 

 
 

Viac o téme: Test PožiarKozmodrómBalistická raketaRuskoPleseckSarmatArchangeľsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu