Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Nemecko vyjadrilo v reakcii na výsledky volieb vo Francúzsku určitú úľavu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BERLÍN - Nemecká vláda vyjadrila v pondelok "určitú úľavu" v súvislosti s porážkou francúzskeho krajne pravicového Národného združenia (RN) v druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku. Informujú o tom správy z agentúr Reuters a AFP.

"Spočiatku sa mi zdá, že prevláda určitá úľava," povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Dodal, že Berlín bude pozorne sledovať, aká vláda vznikne vo Francúzsku po voľbách.

archívne video

Podpredseda NR SR poverený jej vedením P. Žiga novozvoleným poslancom EP: (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Hebestreit uviedol, že nevie o žiadnom priamom kontakte medzi nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a predstaviteľmi ľavicového Národného ľudového frontu (NFP), ktorý zvíťazil v nedeľnom druhom kole volieb. Podľa jeho slov zostáva pre Berlín kontaktnou osobou francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Zostavenie novej vlády bude veľmi ťažké

"Ak by francúzsky prezident musel vstúpiť do koalície s pravicovo-populistickou stranou, bola by to veľká výzva... To sa podarilo odvrátiť a my dúfame, že sa prezidentovi, ale aj zvoleným zástupcom podarí konštruktívne zostaviť vládu," povedal Scholz novinárom. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v reakcii na výsledok volieb vo Francúzsku povedal, že slovo "upokojujúce" by bolo nesprávne, no je dobré, že "nacionalizmus v Európe nie je čoraz silnejší". Vo vyjadrení pre nemeckú spravodajskú televíziu Welt dodal, že zostavenie novej vlády bude "veľmi ťažké".

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: TASR/AP/Omar Havana)

NFP zvíťazila vo voľbách pred centristickou koalíciou prezidenta Emmanuela Macrona a krajne pravicovou stranou Národné združenie (RN). Žiadna skupina však v parlamente nezískala absolútnu väčšinu.

Viac o téme: úľavaVýsledky voliebNemeckoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu