Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Jediná plechovka energetického nápoja má na vaše telo DESIVÝ účinok: Nastáva už v priebehu pár minút!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Nie je snáď žiadnym tajomstvom, že energetické nápoje nie sú zdraviu prospešné. Obsahujú veľké množstvo cukru aj kofeínu. Výskumník potravín Stuart Farrimond prehovoril o niektorých zvláštnych účinkoch, ktoré môžu mať energetické nápoje na vaše telo.

Veľa ľudí uprednostní pred šálkou kávy plechovku energetického nápoja. Ako ale uviedol doktor Stuart Farrimond pre denník Daily Mail, ak chcete prijať do tela kofeín, vypiť energetický nápoj je ten najhorší spôsob, ako to dosiahnuť. „Energetické nápoje majú vysoký obsah cukru. ‚Pridané doplnky‘, ako je taurín, v skutočnosti nerobia nič iné, len robia nápoj predajnejším,“ prezradil ďalej. Okrem toho varuje aj pred kyslosťou. „Všetky šumivé nápoje sú kyslé, pretože sú sýtené oxidom uhličitým a výrobcovia nápojov zvyčajne pridávajú extra kyselinu, aby im dodali šmrnc,“ priblížil Farrimond. V skutočnosti má Red Bull pH 3,3, podobnú úroveň ako ocot.

Jediná plechovka energetického nápoja
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Farrimond sa však bližšie povenoval aj konkrétnym účinkom, ktoré majú energetické nápoja na vaše telo. Medzi 15 a 45 minútami po vypití nápoja pocítite väčšinu účinkov kofeínu. Keďže kofeín je stimulant, znamená to, že sa môžete cítiť nabití energiou a bdelí. Po približne 50 minútach bude vaša pečeň reagovať na kofeín tým, že absorbuje viac cukru. Potom, približne hodinu po vypití nápoja, dôjde k poklesu cukru, takže sa budete cítiť unavení a s nízkou hladinou energie.

Po približne piatich až šiestich hodinách vaše telo zníži množstvo kofeínu o približne 50 percent, pričom kofeín úplne zmizne po približne 12 hodinách. Práve medzi 12. až 24. hodinou od vypitia nápoje môžete pociťovať abstinenčné účinky kofeínu, ako sú bolesti hlavy, zápcha a podráždenosť. „Abstinenčné príznaky kofeínu nie sú také zlé, ako si myslíme,“ povedal Farrimond. Odborníci odporúčajú konzumovať maximálne 400 mg kofeínu za deň, takže po vypití jednej plechovky túto normu pravdepodobne neprekročíte. Problémom v prípade energetických nápojov sú však cukry a závislosť, ktorá môže vzniknúť.

Viac o téme: CukorKofeínEnergetické nápoja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu