Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Učiteľka prelomila mlčanie! V škole zažíva PEKLO! Ty stará... Ohrozovanie nožom, šikana aj bitky na dennom poriadku

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Učiteľka nemeckej školy prelomila mlčanie. Prehovorila o ohrozovaní nožom, šikanovaní či o vyhrážaní a bitkách. Študent sa jej dokonca vyhrážal bitkou. Čo všetko sa deje za zatvorenými dverami?

Učiteľka nemeckej školy v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko Brigit Ebalová pre týždeník Focus prehovorila o hrôzach, ktoré sa dejú na škole, kde pôsobila. Informuje o tom portál novinky.cz, Na škole bol podľa jej slov obrovský počet migrantov a detí zo sociálne znevýhodnených rodín. Bežne tam dochádzalo k bitkám, vyhrážkam a urážkam. Deti prichádzajú do škôl s nožmi v ruke. Každý deň v škole je podľa nej absolútnym peklom. Aj preto sa rozhodla odísť. 

archívne video

Tomáš Drucker: Navrhli sme niekoľko zmien v zákone o školách (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

„Na našej všeobecnej škole malo 80 až 90% študentov migračný pôvod. Mnohí prichádzajú z islamských krajín, ako sú Irak, Sýria, Turecko, Alžírsko, Bosna, Čečensko, Afganistan alebo Pakistan, ale aj z Ruska a severnej Afriky,“ hovorí Ebelová. Medzi deťmi sa nachádzajú aj také, ktoré patria k prenasledovanej menšine alebo utiekli do Nemecka pred terorom a islamizmom. 

Nikto však otvorene v Nemecku nehovorí o tom, aký skutočný dopat má miešanie kultúr na školách a aké sú skutočné dôvody narastajúceho násilia. „Migrantskí študenti, teda dospievajúci chlapci, sú zodpovední za eskaláciu násilia v triedach a na ihriskách,“ poznamenáva učiteľka nemčiny, dejepisu a spoločenských vied v rozhovore. Dospievajúci muži sa totiž odmietajú zaoberať argumentami, ale snažia sa cvičiť, učiť sa bojovým umeniam a konflikty riešiť tým, kto skôr udrie. V kultúrach týchto detí totiž vyzerá obraz mužstva inak. Ebelová hovorí, že človek často znamená niečo iba vtedy, keď sa vie prejaviť silou. Dominujú najmä tí, ktorí vedia používať zbrane, nože a boxery.

Nôž aj vulgárne nadávky na bežnom poriadku

„Pre niektorých študentov je nôž vo vrecku nohavíc alebo školskom batohu normálny,“ opisuje v rozhovore učiteľka Ebelová. Iní ho zas nosia len kvôli obrane. Kým muži ako učitelia majú medzi študentami relatívne dobré postavenie, ženy musia čeliť urážkam. „Keď nás študenti chcú uraziť, obvykle to robia sexualizovaným, fekálnym jazykom,“ rozpráva Ebelová.

Vulgárne nadávky sú na škole bežnou praxou. „Ty stará su*a. Ošukám ťa. Šľapka. Kunda. Drž hubu. Nakazím ťa AIDS. Drž hubu, ty židovská suka! To sú denné urážky,“ rozpráva učiteľka. Okem toho študenti často vykrikujú aj provokatívne výkriky ako Alláhu akbar, Heil Hitler či Hamás. Učitelia sa žiakom obávajú dať aj zlé známky či zabaviť mobil, pretože ich hneď obvinia z rasizmu a rodičia ich v tom podporia. To príde Ebelovej absolútne absurdné. Je členkou organizácie Kurdskej komunity v Nemecku a Spoločnosti pre ohrozené národy. Okrem toho sa taktiež angažuje v oblasti ľudských práv a bojuje proti radikálnym islamistickým prúdom v Nemecku. 

Učiteľke sa vyhrážali

Brigit Ebelová sa dokonca stretla aj s vyhrážaním. Študent z Albánie, ktorý nehovoril nemecky, sa jej vyhrážal, že bude zbitá. Keď s tým šla za vedením školy, iba sa pousmiali. "Zaznamenala som systematický nárast správania zameraného na násilie medzi deťmi a dospievajúcimi, najmä na druhom stupni základnej školy," povedala.

Škola, na ktorej učila, pritom ešte v roku 2011 patrila medzi jedny z najlepších. Bola nominovaná na cenu German School Award. Neskôr sa však situácia zhoršila a sociálne a etnické zloženie žiakov sa stáva stále problematickejším a násilie na školách neustále rastie. V minulom roku bolo na školách v Nemecku zaznamenaných 27 500 násilných trestných činov vrátanie napadnutia, lúpeží a útokov nožom. Oproti roku 2022 tak zaznamenali nárast o 27%. Policajti majú denne aj 5 výjazdov v bežný školný deň.

Učiteľka však zdôraznila, že násilný nie sú všetci žiaci. Ide skôr o jednotlivcov alebo skupiny, ktoré takýmto správaním poškodzujú meno školy a znemožňujú štúdium ostatným. „Základné školy trpia zlou školskou politikou. Gymnázia a stredné školy môžu deportovať problémové deti a deti so zlým prospechom späť do základných škôl,“ kritizuje situáciu. Učitelia tieto katastrofálne podmienky akceptujú. „Nikto nechce byť považovaný za posla zlých správ a toho, kto likviduje povesť školy. A vzhľadom na agresivitu sa ľudia boja,“ hovorí Ebelová.

Je potrebné urýchlene konať

Situácia je podľa nej skutočne zlá a nikto s tým nič nerobí. Keď rodičia detí sa sťažujú na učiteľov a obviňujú ich, tak sa musia učitelia okamžite ospravedlniť. Ona sama sa už musela proti tomu brániť pomocou právnikov. Podľa nej treba začať urýchlene konať. Jedným z riešení je podľa nej to, že na škole bude maximálne 35% žiakov s migračným pozadím. „Nemôže to byť tak, že niekde je iba päť percent a inde 80 alebo 90 percent. potom sa systém rúca," dodáva rozhorčená učiteľka.

Podľa štatistík v Severnom Porýní-Vestfálska v minulom roku odišlo zo školstva 930 učiteľov. Tretina z nich bola mladšia ako 40 rokov. Rok predtým to bolo 800 výpovedí a v roku 2013 ich bolo len 299. 

Viac o téme: NemeckoHrôzaútok Škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu