Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Francúzska ľavica si v priebehu týždňa vyberie kandidáta na premiéra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PARÍŽ - Francúzska ľavica si v priebehu tohto týždňa vyberie svojho kandidáta na post premiéra z radov svojej víťaznej volebnej koalície, uviedol v pondelok líder Socialistickej strany (PS) Olivier Faure. Informuje agentúra AFP.

Faureho socialisti sú jednou z ľavicových strán, ktoré tvoria Nový ľudový front (NFP). Ten v nedeľu zvíťazil v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku pred centristickou koalíciou prezidenta Emmanuela Macrona a krajne pravicovou stranou Národné združenie (RN).

archívne video

Brífing: Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona u prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky.sk/ Maarty)

Macron 9. júna 2024, keď boli známe len predbežné výsledky francúzskych eurovolieb, vyhlásil, že rozpúšťa Národné zhromaždenie (dolnú komoru parlamentu), a zároveň oznámil termín predčasných parlamentných volieb. Krátko po tomto vyhlásení vznikol približne v polovici júna ľavicový blok Nový ľudový front (NFP). Ten sa sformoval ako hlavná sila v predčasných voľbách proti RN.

Nový ľudový front vytvorili Faureho Socialistická strana, Francúzska komunistická strana (PCF), Európa Ekológia – Zelení (EELV) a krajne ľavicová strana Nepoddajné Francúzsko (LFI). Vznik Nového ľudového frontu ocenil aj bývalý francúzsky prezident a niekdajší predseda PS Francois Hollande.

Program Nového ľudového frontu zahŕňa napríklad pakt o kúpnej sile, indexáciu platov a dôchodkov v závislosti od inflácie, zrušenie webového portálu Parcoursup, ktorý mal slúžiť pre absolventov stredných škôl i pre začínajúcich vysokoškolákov na výber vysokoškolských odborov. V programe je aj zavedenie "študentského príjmu".

Viac o téme: PremiérVoľbaĽavicaFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu