Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Pápež František vymenuje 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara)

VATIKÁN - Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Informujú o tom agentúry Reuters a AP.

Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá sa vždy pozorne sleduje, keďže kardináli mladší ako 80 rokov (tzv. volitelia) majú neskôr právo zúčastniť sa na konkláve, teda voľbe budúcej hlavy katolíckej cirkvi. Celkovo pôjde už o desiate konzistórium od zvolenia súčasného pápeža do úradu pred 11 rokmi, na ktorom slávnostne vymenujú duchovných z celého sveta za kardinálov.

Vymenovaní však budú aj dvaja vatikánski úradníci

Medzi vymenovanými budú napríklad hlavy niekoľkých veľkých diecéz a arcidiecéz v Južnej Amerike, v Santiagu del Estero v Argentíne, Porto Alegre v Brazílii, Santiagu v Čile, Guayaquile v Ekvádore a Lime v Peru. Vymenovaní však budú aj dvaja vatikánski úradníci na pozíciách, ktoré sa zvyčajne nespájajú s kardinálskou hodnosťou. Ide o Fabia Baggia, ktorý má na starosti sekciu pre migrantov vo vatikánskom Dikastériu pre službu integrálnemu ľudskému rozvoju, a Georgea Jacoba Koovakada, ktorý organizuje pápežove zahraničné cesty.

V súvislosti s prebiehajúcou synodou vo Vatikáne, na ktorej sa tento mesiac diskutuje o budúcnosti Cirkvi, František vybral aj britského teológa Timothyho Radcliffa, ktorý je jedným z duchovných poradcov na tomto stretnutí. Pápež už pred nedeľňajším oznámením vymenoval 92 kardinálov mladších ako 80 rokov v porovnaní so svojimi predchodcami pápežom Benediktom XVI., ktorý vymenoval 24 kardinálov, či Jánom Pavlom II., ktorý ich vymenoval šesť.

Viac o téme: KardinálPápež FrantišekCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu