Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Košice: Opravia katov byt

Miklušova väznica je vyhľadávaným miestom turistov v Košiciach. Zobraziť galériu (3)
Miklušova väznica je vyhľadávaným miestom turistov v Košiciach.

KOŠICE - Miliónová rekonštrukcia čaká historický stredoveký areál Katovej bašty a katovho bytu. Košický samosprávny kraj tam chce rozšíriť expozíciu a sprístupniť múzeum vozičkárom. Na nádvorí vznikne pódium so sedačkami na usporadúvanie kultúrnych akcií.

Bývalá väznica slúži od roku 1942 múzejným účelom a je v nej expozícia Východoslovenského múzea Košice v stredoveku. „Po rekonštrukcii, ktorá by mala byť ukončená v roku 2009, budú prepojené objekty Miklušovej väznice, Katovej bašty a katovho bytu s Rodoštom,“ uviedla hovorkyňa Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) Soňa Jakešová a dodala: „Múzeum po úprave získa priestor na rozšírenie expozície a návštevníci uvidia aj doposiaľ nevystavené historické predmety.“

Na nádvorí vznikne multifunkčný areál s pódiom a sedačkami na organizovanie podujatí a festivalov. Vďaka rekonštrukcii bude zabezpečený bezbariérový prístup aj do expozícií na 2. poschodí Miklušovej väznice. KSK z celkovej sumy 24 miliónov Sk vyčlení na rekonštrukciu areálu 9 miliónov Sk. Zvyšné peniaze získal z projektov od Nórskeho finančného mechanizmu a Európskeho hospodárskeho prostredia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu