Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Odborníčka varuje! Daň z finančných transakcií môže mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Žiadne z prijatých opatrení v rámci konsolidačného balíčka sa nezameriava na redukciu šedej ekonomiky na Slovensku. Transakčná daň práve naopak vysoko pravdepodobne zvýši objem hotovostných operácií a prinesie tak ďalší rast šedej ekonomiky na našom území. Upozornila na to daňová odborníčka a partnerka poradenskej spoločnosti Grant Thornton Silvia Hallová.

"Zákon o dani z finančných transakcií výrazne ovplyvní podnikateľské náklady. Daň z finančných transakcií bude väčšinou znovu zdaňovať už raz zdanený príjem, ako aj príjem, ktorý je od dane oslobodený. Dokonca dani budú podliehať aj také transakcie, ktoré nie sú príjmom pre podnikateľa. Navyše, dodatočné administratívne náklady spojené s vedením účtov a záznamov zásadne zaťažia podnikateľov, nehovoriac o bankách, ktoré budú znášať celú procesnú záťaž spojenú s novým zákonom," vysvetlila odborníčka.

archívne video

Sociálni partneri sa na výške minimálnej mzdy pre rok 2025 nedohodli - reakcia predsedníčky KOZ M.Uhlerovej (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na základe toho je podľa nej vysoko pravdepodobné, že toto opatrenie podporí rast šedej ekonomiky s tým, že časť transakcií sa prenesie do hotovostnej formy a štát na ne nebude mať žiadny dosah. V konečnom dôsledku by tak daň z finančných transakcií mohla zhoršiť celkový stav verejných financií. Okrem toho by mohla odradiť nových investorov od vstupu na slovenský trh a existujúce firmy by mohla viesť k odchodu zo Slovenska. Keďže zdaňovanie sa bude týkať aj úhrady miezd, firmy zostávajúce na Slovensku budú mať dôvod navyše znižovať počet zamestnancov, čo môže negatívne ovplyvniť zamestnanosť, doplnila Hallová.

Úroveň šedej ekonomiky

Úroveň šedej ekonomiky na Slovensku pre rok 2023 by mala byť podľa rakúskeho experta na úrovni 14,17 % hrubého domáceho produktu (HDP). "To predstavuje sumu vyše 17 miliárd eur, ktoré štát momentálne nevie zdaniť. Ak by slovenská vláda prijala v zahraničnej praxi overené opatrenia a znížila objem šedej ekonomiky na úroveň Rakúska (7,65 %), dokázala by na dani z príjmu získať dodatočných 1,6 miliardy eur z 2,7 miliardového konsolidačného balíka bez toho, aby musela výrazne tlačiť na zvyšovanie cien a znižovanie životnej úrovne," povedala odborníčka.

Napriek nevyhnutnosti konsolidácie, prijatý balíček bol podľa nej schválený bez pripomienkového konania, v ktorom by sa experti a verejnosť mohli vyjadriť k návrhu legislatívy a identifikovať problematické oblasti návrhov. Ďalší negatívny vplyv by malo predstavovať prijatie opatrení v skrátenom legislatívnom konaní.

Viac o téme: EkonomikaFinancieTransakcieOdborníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu