Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Americkí výskumníci vytiahli z mora delo piráta Čiernofúza

Čiernofúz Zobraziť galériu (2)
Čiernofúz

NEW YORK - Ďalšie delo z lode presláveného piráta Čiernofúza sa podarilo vyloviť archeológom, ktorí pri pobreží Severnej Karolíny skúmajú vrak jeho legendárnej lodi Queen Anne 's Revenge. Tá sa tu potopila v roku 1718, napísala dnes agentúra Reuters.

Vrak lode Queen Anne 's Revenge leží v mori v hĺbke šiestich metrov a je na zozname amerického historického dedičstva. Od jeho objavenia v roku 1996 vytiahli archeológovia z mora okolo 250.000 predmetov, ktoré potopená loď ukrývala. Väčšina z nich je teraz v múzeu. Tento rok v máji archeológovia vylovili lodnú kotvu a teraz k nej pribudlo aj delo dlhé 2,4 metra.

"Je to ako Vianoce," uviedol vo vyhlásení riaditeľ projektu Mark Wilde-Ramsing. Celkovo sa už podarilo z miesta nálezu vyloviť 12 diel, ktoré sa potom čistia od piesku, soli a nánosov morského života a následne reštaurujú v procese trvajúcom až päť rokov. "Štyri nájdené delá bola nabité a pripravené k paľbe," povedala hlavná reštaurátorka projektu Sarah Watkinsová-Kenneyová.

"Na jednom z diel sa našli okolo ústia hlavne zvyšky lana, čo je fascinujúce. Tak krehké materiály, ako je lano, sa len zriedka uchovajú. Jeho nájdenie preukázalo správnosť postupného očisťovania jednotlivých vrstiev nánosov, ktoré vykonávame."

Pirát zvaný Čiernofúz sa podľa historikov volal Edward Teach alebo Thath. V Severnej Karolíne sa krátko usadil, keď od tunajšieho guvernéra dostal amnestiu. Neskôr sa ale k pirátstvu vrátil. V roku 1717 zajal francúzsku otrokársku loď a premenoval ju na Queen Anne 's Revenge. O rok neskôr o plavidlo prišiel a päť mesiacov po potopení lode ho v novembri 1718 zabili britskí námorníci. Postava Čiernofúz a jeho lod sa objavuje aj vo filme Piráti z Karibiku: Piráti na vlnách, ktorý v máji prišiel do kín. Legendárneho piráta v snímke stvárnil britský herec Ian McShane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu