Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj sa rozprával s Ficom: Slovensko by malo pomôcť, inak pocíti, čo Rusko môže spôsobiť

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Havana)

KYJEV/MOSKVA - Členstvo v NATO Ukrajina vníma ako bezpečnostný dáždnik, ako krok, ktorý posilní krajinu a poskytne jej istotu, že nedôjde k opätovnému ohrozeniu územnej celistvosti. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie s novinármi v rámci summitu EÚ v Bruseli. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Ukrajinskí vojaci absolvujú základný všeobecný vojenský výcvik pod vedením litovských inštruktorov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem vyhlásil, že slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi povedal na stretnutí v Bruseli veľa vecí. SR by mala Ukrajine podľa Zelenského pomáhať, inak pocíti, čo všetko môže ruský prezident Vladimir Putin spôsobiť.

19:12 Ukrajina bude členom NATO, nie je o tom pochýb, vyhlásil dnes v Bruseli generálny tajomník aliancie Mark Rutte. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkázal, že Severoatlantická aliancia nestratí odhodlanie a bude pokračovať v podpore Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii vyjadril presvedčenie, že si Ukrajina zaslúži stať sa členom NATO.

19:11 Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií, informuje AP.

18:36 Francúzska armáda úspešne dokončila skúšky nového kamikadze dronu, ktorý vyvinula nemecko-francúzska zbrojárska firma KNDS v spolupráci s výrobcom bezpilotných lietadiel Delair. Francúzsko si objednalo 2000 kusov, pričom 100 z nich dostane v najbližších týždňoch Ukrajina. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na článok regionálneho denníka La Voix du Nord.

18:12 Mestský súd v Prahe zamietol správnu žalobu, ktorú na českú vládu podal ruský štátny podnik pre správu majetku v zahraničí. Bránil sa proti zaradeniu na český vnútroštátny sankčný zoznam a zmrazeniu majetku. Štát podľa súdu postupoval v súlade so zákonom. Informovala o tom stanica ČT24.

17:55 Lídri členských krajín EÚ vo štvrtok v Bruseli ukončili diskusie o Ukrajine bez toho, aby sa hlbšie venovali "plánu víťazstva" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Viacero štátov sa dohodlo na pokračovaní dodávok munície pre Ukrajinu aj v roku 2025.

17:44 Ruské úrady pritvrdili podmienky, ktoré musia splniť zahraničné spoločnosti pri odchode z Ruska: Predraží sa im príspevok do ruského rozpočtu a tiež budú musieť svoje ruské aktíva predávať ešte s väčšou zľavou ako doteraz, uviedol dnes ruský minister financií Anton Siluanov. Príspevok do štátneho rozpočtu sa zvyšuje z 15 na 35 percent z sumy dohodnutej pri transakcii, pričom pri predaji musí z trhovej ceny zľaviť tri pätiny, a nie polovicu ako doteraz.

17:43 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal dnes na konferencii vo švajčiarskom Lausanne požiadal svetové spoločenstvo o väčšiu pomoc pri odstraňovaní mín a likvidácii nevybuchnutých bômb. Ide o problém, ktorý sa týka štvrtiny Ukrajiny, ktorá je kvôli tomu najzamínovanejšou krajinou sveta, píše agentúra Reuters.

17:27 Británia vo štvrtok oznámila nový balík sankcií proti ruskej tzv. tieňovej flotile. Najnovšie reštrikcie sa týkajú ďalších 18 ropných tankerov a štyroch tankerov na prepravu skvapalneného zemného plynu (LNG), ako aj ruskej plynárenskej spoločnosti Rusgazdobyča, informovala agentúra AFP.

17:15 Nórsko v blízkej budúcnosti poskytne Ukrajine šesť stíhačiek F-16. Na sociálnej sieti Facebook to vo štvrtok uviedol ukrajinský minister obrany Rustem Umerov po rokovaní so svojím nórskym rezortným partnerom Bjørnom Arildom Gramom. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

16:55 Česko sa s Dánskom a Holandskom dohodlo na pokračovaní dodávok munície pre Ukrajinu aj v roku 2025. Na sociálnej sieti X to vo štvrtok napísal český premiér Petr Fiala. Cieľom podľa jeho slov je, aby sa Ukrajina dokázala ruskej agresii brániť aj naďalej.

16:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vo štvrtok v Bruseli podpísali dohodu o bezpečnostnej spolupráci. Oznámili to ukrajinský prezident aj úrad gréckeho premiéra.

"Grécko je pripravené pokračovať v plnení najnaliehavejších obranných potrieb Ukrajiny. Poskytne tiež ďalšie zdroje na urýchlenie výcviku našich pilotov a technikov pre (stíhačky) F-16," uviedol Zelenskyj.

15:14 Ukrajinská polícia rozbila drogový kartel, ktorého členovia vyrábali psychofarmaká a predávali ich prostredníctvom internetu, oznámil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

15:06 Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová vo štvrtok v Bruseli lídrom členských štátov Európskej únie zopakovala, že europarlament vytrvá v podpore Ukrajiny. Vyzvala taktiež na koordinovaný európsky prístup s cieľom zabezpečiť integritu schengenského priestoru.

"Keď hovoríme o budúcnosti Ukrajiny a o ukončení tejto strašnej vojny, musíme si jasne povedať, že to môže dosiahnuť len silná a suverénna Ukrajina. EP je pevne presvedčený, že nemá byť nič o Ukrajine bez Ukrajiny," uviedla Metsolová. Pripomenula, že europarlament bude nasledujúci týždeň na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu hlasovať o poskytnutí výnimočnej makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 35 miliárd eur.

14:39 Dolná komora ruského parlamentu vo štvrtok v prvom z troch čítaní jednohlasne schválila návrh legislatívy, ktorá by postavila mimo zákon "propagandu" odrádzajúcu Rusov od toho, aby mali deti, píše správa z agentúry Reuters.

13:44 Členstvo v NATO Ukrajina vníma ako bezpečnostný dáždnik, ako krok, ktorý posilní krajinu a poskytne jej istotu, že nedôjde k opätovnému ohrozeniu územnej celistvosti. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie s novinármi v rámci summitu EÚ v Bruseli.

13:35 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pred štvrtkovým summitom Európskej únie v Bruseli ostro kritizoval tzv. víťazný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V statuse zverejnenom na Facebooku ho označil za "viac než desivý".

13:18 Zelensky hovorí, že Čína pomáha Rusku predĺžiť vojnu.

12:14 Ukrajina robí všetko, čo je v jej silách, aby svoje územie odmínovala a zbavila zvyškov ďalších výbušných pozostatkov vojny, potrebuje však podporu partnerov. Vyhlásila to vo štvrtok podpredsedníčka ukrajinskej vlády Julija Svyrydenková na medzinárodnej konferencii o odmínovaní Ukrajiny vo švajčiarskom Lausanne, na ktorej sa zúčastňuje aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

11:30 Európska únia je na strane Ukrajiny a potrebuje urýchliť vojenskú a finančnú podporu pre Kyjev. Pred summitom lídrov EÚ v Bruseli to vo štvrtok po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel. Michel zároveň uviedol, že budúcnosť Ukrajiny vidí v Únii. "Máme spoločné sny a hodnoty," dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predseda Európskej rady Charles Michel
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predseda Európskej rady Charles Michel  (Zdroj: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert)

11:25 Pred štvrtkovým zasadnutím ministrov obrany Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli Ukrajinu podporili ministri Veľkej Británie, Litvy a Lotyšska. NATO musí v nadchádzajúcich mesiacoch posilniť svoju podporu Ukrajine, aby získala vo vojne prevahu, vyhlásil vo štvrtok britský minister obrany John Healey.

10:15 Litovský prezident Gitanas Nauseda vo štvrtok vyhlásil, že teraz je najhoršia chvíľa začať rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, pretože Moskva cíti svoju prevahu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu