Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

V Iraku zhabali viac ako pol milióna tabletiek captagonu: Neuveríte, kde ich skrývali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/SANA via AP)

BAGDAD - Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Väčšina captagonu sa do Iraku dostáva zo Sýrie, ktorá je popredným svetovým producentom tejto silnej drogy amfetamínového typu.

archívne video

Policajtom sa podarilo rozložiť drogový gang. (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Podľa vyhlásenia irackej národnej bezpečnostnej služby prepravovali pašeráci tabletky captagonu v zásielke so zeleninou. Zásielku zabavili v rámci vopred pripravenej akcie v irackej provincii Anbár, ktorá susedí so Sýriou.

Irak bol pôvodne predovšetkým tranzitnou krajinou. Avšak v posledných rokoch sa tam prudko rozšírilo užívanie drog, najmä captagonu a kryštalického metamfetamínu.

Podľa správy OSN uverejnenej v júli iracké úrady v roku 2023 zhabali rekordných 24 miliónov tabletiek captagonu. Vlády v regióne zintenzívnili svoje úsilie v potláčaní nezákonného obchodovania s captagonom pod tlakom bohatých ropných štátov Perzského zálivu, ktoré sú hlavnými odbytiskami pre túto drogu.

Viac o téme: ZeleninaTabletkyIrakCaptagon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu