Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Desiatky poľských vojakov sa tento rok zranili na hranici s Bieloruskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Vayar Military Agency)

VARŠAVA - Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Od začiatku roka 2024 sa 63 vojakov zranilo, keď sa snažili zastaviť prienik nelegálnych migrantov," uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany Pawel Bejda. Poľsko a EÚ obviňujú ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spojenca, bieloruskú hlavu štátu Alexandra Lukašenka, z toho, že posielajú migrantov z krízových regiónov na vonkajšie hranice EÚ s cieľom destabilizovať situáciu.

archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Poľská vláda v utorok schválila novú migračnú stratégiu počítajúcu aj s dočasným pozastavením práva na azyl pre ľudí, ktorí nelegálne prekročia hranicu s Bieloruskom po tom, čo ich k nej dopravia bieloruské úrady. Príslušný návrh zákona by mal byť vypracovaný do niekoľkých týždňov.

Napriek vybudovaniu viac ako päťmetrového plota a systému elektronického monitoringu sa migranti pokúšajú prekročiť poľskú hranicu každý deň. Od začiatku roka eviduje poľská pohraničná stráž takmer 28 000 takýchto prípadov.

Viac o téme: HraniceVojaciPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu