Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Ukrajinská armáda zápasí s narastajúcim počtom dezertérov: VIDEO Nových vojakov lovia v kyjevských baroch!

Húfnica M119.
Húfnica M119. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV – V ukrajinskej armáde dochádza čoraz častejšie k úniku vojakov z bojov. Zatiaľ čo pre niektorých sú títo muži zbabelci, iní majú pre ich správanie pochopenie. Napriek tomu, že dezertérom hrozí až dvanásť rokov za mrežami, neváhajú riskovať a vojenské formácie opúšťajú.

Dvadsaťštyriročný Serhij Hnězdilov, ktorý v septembri po niekoľkých mesiacoch strávených v okolí Bachmutu na Donbase dostal týždenné voľno aby navštívil svojho lekára, sa namiesto nemocnice vybral rovno vlakom do Kyjeva ako dezertér. V armáde mal slúžiť od roku 2019 a patril k 56. brigáde. Teraz mu ale za útek hrozí až 12 rokov za mrežami. „Vo väzení aspoň viete, kedy môžete odísť,“ uviedol pre denník The Times.

Premiér Fico sa zúčastnil na pečení chleba, ministerstvo pôdohospodárstva podpísalo memorandum o spolupráci s pekármi a zväzom obchodu (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Tento rok ukrajinská prokuratúra riešila od januára do septembra cca 51 000 prípadov opustenia vojenskej formácie. A hoci sa súdy snažia pri prvom úteku vojakov oslobodiť, aby mužov podporili v návrate k jednotkám, mnohí vidia v úteku jedinú cestu. Hnězdilov pre denník uviedol, že jeho útek vníma ako protest proti mobilizačnému zákonu, ktorý neupresňuje dobu, ktorú majú vojaci stráviť na fronte. Jedinou priepustkou je zranenie alebo smrť.

Medzitým ale krajine uniká takmer 5 miliónov mužov, ktorý sú spôsobilí na odvod, ale neslúžia, dodal Hnězdilov. Aj z tohto dôvodu sa zrejme vojenské služby rozhodli urobiť v Kyjeve raziu, a tých, čo sa ukrývajú pred mobilizáciou hľadali v reštauráciách, kluboch a baroch. Kontrolovali im potrebnú dokumentáciu, ktorá ich zo služby oslobodzuje a ostatných brali rovno so sebou. Podľa mobilizačného zákona schváleného v apríli sú spôsobilí na odvod muži vo veku od 25 do 60 rokov, no krajinu majú zakázané opustiť muži už od 18 rokov.

Súčasťou zákona malo byť aj obmedzenie doby služby na 3 roky, no ministerstvo obrany sa rozhodlo túto časť do zákona nezaradiť. Na porovnanie pravidlá NATO hovoria napríklad o striedaní vojakov každých 6 mesiacov.

Viac o téme: DezertériUkrajinská armádaúnik vojakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu