Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Maskované osoby vtrhli do rektorátu Slobodnej univerzity v Berlíne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca. Informuje o tom správa z agentúry AFP a denníka Bild.

Podľa hovorkyne FU aktivisti spôsobili materiálne škody, keď vylomili dvere na miestnostiach a zničili kancelársku techniku. Po príchode policajtov sa pokúsili o útek. Štyroch ľudí — muža a tri ženy — sa podarilo zadržať.

archívne video

Ozbrojení so samopalmi a baranidlom: Takto vtrhli policajti k expolicajtovi Kučerkovi (Zdroj: Tip čitateľa)

Výtržníci vyvesili z okna transparent v angličtine odkazujúci na prebiehajúci konflikt v Pásme Gazy. Berlínska senátorka pre vedu Ina Czyborrová tento čin odsúdila. Páchatelia podľa nej napadli aj zamestnancov rektorátu a poškodili, respektíve zničili časť majetku univerzity.

Podľa rektora univerzity Güntera M. Zieglera útok "prekročil všetky hranice". "Vnímame to ako útok na Slobodnú univerzitu v Berlíne a na naše ponuky umožniť dialóg na túto ťažkú a dôležitú tému," uviedol Ziegler s poukázaním na izraelsko-palestínsky konflikt.

Viac o téme: NemeckoBerlínPalestínaMaskované osobySlobodná univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu