Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Čilské vyhlásenie na podporu šéfa OSN Guterresa podporilo vyše 100 krajín

Antonio Guterres
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

SANTIAGO DE CHILE - Vyhlásenie, ktoré na podporu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa pripravil juhoamerický štát Čile, podporilo do piatku vyše 100 krajín, čo je väčšina členov organizácie. Píše to dnes agentúra EFE. Vyhlásenie reaguje na stanovisko Izraela, ktorý Guterresa označil za nežiaducu osobu na svojom území. Postoje Izraela voči generálnemu tajomníkovi podkopávajú podľa signatárov schopnosť OSN vykonávať svoju úlohu v sprostredkovaní riešenia konfliktov a poskytovania humanitárnej pomoci.

"Obnovujeme našu podporu a dôveru generálnemu tajomníkovi a jeho práci," stojí vo vyhlásení, ktoré podporilo 104 krajín a tiež Africká únia.

archívne video

Blanár vystúpil v BR OSN, vyzval na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaroslav Bublinec)

Izrael na začiatku októbra označil Guterresa za nežiaducu osobu, v diplomatickom slovníku persona non grata. Znamená to, že Izrael neumožní generálnemu tajomníkovi OSN vstup na svoje územie. Izraelskí predstavitelia Guterresa dlhodobo kritizujú za jeho postoj ku konfliktu v Pásme Gazy, svoje stanovisko však odôvodnili tým, že Guterres nedostatočne odsúdil iránsky raketový útok na Izrael z minulého týždňa. Guterres vtedy povedal, že nie je možné pokračovať v rade útokov a odvet.

Práca generálneho tajomníka

"Snahy generálneho tajomníka odrážajú naše želanie, aby sa skončilo násilie a začal zmysluplný dialóg pre dosiahnutie trvalého mieru na Blízkom východe," píšu ďalej signatári. Česká republika medzi nimi nie je. Krajiny tiež vyzývajú, aby nebolo spochybňované vedenie OSN a jeho úlohy. Práca generálneho tajomníka podľa signatárov "zostáva nevyhnutná pre zabezpečenie dialógu, uľahčenie humanitárnych snáh a pre podporu mieru a stability vo svete".

Vyhlásenie podporili traja stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN, a to Čína, Francúzsko a Rusko, a sedem z desiatich nestálych členov rady, menovite Alžírsko, Ekvádor, Guyana, Malta, Mozambik, Slovinsko a Švajčiarsko.

Viac o téme: PodporaOSNČileAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu