Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

AKTUÁLNE Je to definitívne: Poznáme meno nového ministra zdravotníctva! Pellegrini oznámil, že ho vymenuje

Matúš Šutaj Eštok AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (7)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predseda strany Hlas-SD a Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok navrhol predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) na pozíciu ministra zdravotníctva Kamila Šaška. Šutaj Eštok o tom informoval na sociálnej sieti.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok ako predseda Hlas-SD odpovedá k situácii okolo Zuzany Dolinkovej (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"V slovenskom zdravotníctve pracujú vynikajúci lekári a zdravotné sestry, ktorí roky zápasia s nedostatočným financovaním. Rozvrat financií určených pre zdravotníctvo sa naplno prehĺbil počas katastrofálneho manažovania pandémie, kedy financie, ktoré mohli byť efektívne použité pre naše zdravotníctvo skončili vybuchnuté v ´atómovkách´. Trváme na tom, aby bola zdravotná starostlivosť aj napriek nutnému šetreniu prioritou číslo jedna. Hlas sa preto na túto pozíciu rozhodol nominovať človeka, ktorého úlohou bude nastaviť efektívny manažment a financovanie rezortu," uviedol Šutaj Eštok. 

Kamil Šaško, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR
Zobraziť galériu (7)
Kamil Šaško, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister vnútra uviedol, že Kamil Šaško je uznávaný odborník s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva. "Vďaka svojmu ekonomickému a manažérskemu vzdelaniu na London School of Business and Finance a dlhoročnej praxi v obore prinesie do svojej funkcie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností. S jeho jasnou víziou a dôrazom na efektívne riadenie si získal plnú dôveru HLASu ako aj koaličných partnerov," povedal. 

"Verím, že dokáže pokračovať v dôležitých projektoch, komunikovať so zdravotníkmi a priniesť riešenia, ktoré zabezpečia lepšie podmienky pre zdravotníkov a kvalitnejšiu starostlivosť pre pacientov na Slovensku," dodal.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (7)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dolinkovej poďako val za jej obetavú prácu na poste ministerky zdravotníctva. "V náročných časoch, dokázala napraviť zbabranú optimalizáciu siete nemocníc, spustiť výstavbu nemocníc v Martine a Banskej Bystrici, ako aj začať rekonštrukcie siedmich veľkých nemocníc. Pod jej vedením sa podarilo umožniť 150 novým medikom štúdium a prax v nemocniciach, vyčleniť financie pre 100 nových ambulancií a riešiť situáciu nemocníc v Ružinove a na Rázsochách," povedal. 

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v piatok informovala, že podáva demisiu. Zdôvodnila to tým, že necíti podporu na presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Včera sa stretla s prezidentom Petrom Pellegrinim, ten však zatiaľ Dolinkovej demisiu prijať odmieta, urobiť tak chce až po tom, ako bude oznámené meno jej nástupcu. Dovtedy má Dolinková pokračovať v práci.

Fico podáva prezidentovi návrh 

Premiér konal v tomto prípade rýchlo. Úrad vlády už v stredu popoludní informoval, že Robert Fico po konzultáciách s predsedom strany HLAS-SD Matúšom Šutajom Eštokom podáva prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu návrh na vymenovanie Kamila Šaška za člena vlády SR s poverením riadiť rezort zdravotníctva. Šaška už dnes vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí stihla odvolať z funkcie štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. 

Prezidentská kancelária informovala, že prezident Peter Pellegrini vo štvrtok krátko popoludní prijme demisiu Zuzany Dolinkovej a do funkcie vymenuje Kamila Šaška. 

 

 

Viac o téme: PremiérMinisterstvo zdravotníctvaMatúš Šutaj EštokZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu