Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Elektrikára (42) zasiahlo 14 000 Voltov, akoby zázrakom prežil: Keď ale uvidíte jeho oči, strasie vás!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALIFORNIA – Na svete je veľa nebezpečných zamestnaní. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil štyridsaťdvaročný elektrikár z americkej Kalifornie, ktorého v roku 2014 do ramena zasiahlo 14 000 voltov elektriny. Prúd prešiel cez jeho optický nerv, ktorý spája oči s mozgom a na jeho očiach zanechal trvalé následky.

Elektrický šok spôsobil poškodenie zrakového nervu muža, v dôsledku čoho sa v jeho očiach objavili hviezdy. Docent klinickej oftalmológie na Kalifornskej univerzite v San Diegu, Bobby Korn, ošetril nemenovaného pacienta a v rozhovore pre NBC News prezradil detaily o incidente. „Optický nerv je podobný akémukoľvek nervu, ktorý vedie elektrinu,“ povedal Korn. „V tomto prípade extrémny prúd a napätie, ktoré prešli týmto dôležitým nervom, spôsobili poškodenie samotného zrakového nervu,“ dodal lekár.

Štyri týždne po nehode mal pacient problémy so zrakom. Vyšetrenie ukázalo, že muž mal významný šedý zákal, alebo kataraktu, v oboch očiach, ktorý mal tvar hviezdy. Muž napokon podstúpil operáciu a lekári mu nasadili nové šošovky. Po zákroku sa jeho zrak podľa Korna zlepšil. Napriek tomu poškodenie zrakového nervu obmedzovalo jeho videnie. Aj teraz, o 10 rokov neskôr, muž stále nevidí tak dobre, ako pred hrôzostrašným incidentom.

Korn pre portál Live Science vysvetlil, že oko je ako fotoaparát. „Ak je šošovka poškodená, možno ju vymeniť za novú, ale ak je poškodený ‚film‘ – v tomto prípade zrakový nerv a sietnica – potom nikdy nedosiahnete dobrý obraz,“ dodal. Dôvod, prečo katarakta niekedy nadobúda tvar hviezdy, nie je úplne pochopený, povedal Korn. V štúdiách na zvieratách sa poškodenie očnej šošovky elektrickým prúdom najprv javí ako malé bublinky nazývané vakuoly na vonkajšej strane šošovky. Tieto bubliny sa potom spájajú a vytvárajú hviezdicový katarakt.

Viac o téme: ElektrikárHviezdiceŠedý zákalZásah prúdom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu