Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

USA vyzývajú izraelskú armádu, aby prestala útočiť na misiu OSN na juhu Libanonu

Izraelské bombardovanie v južnom Libanone.
Izraelské bombardovanie v južnom Libanone. (Zdroj: TASR/AP/Leo Correa)

TEL AVIV/BEJRÚT - USA vyzývajú Izrael, aby prestal strieľať na jednotky misie OSN v Libanone. Uviedol to americký prezident Joe Biden. O postoji USA informoval dnes server BBC.

Joe Biden vyhlásil, že po dvoch incidentoch počas 48 hodín "absolútne a rozhodne" vyzýva Izrael, aby prestal strieľať na mierové jednotky OSN počas konfliktu s libanonským militantným hnutím Hizballáh. Izraelská armáda v piatok uviedla, že za incident, pri ktorom boli zranení dvaja srílanskí vojaci jednotiek UNIFIL v Nákure na juhu Libanonu, sú zodpovední ich vojaci.

archívne video

Toto povedal terorista Hamasu po útoku na izraelské sily, oblečený ako civilista. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

O piatkovej izraelskej streľbe na stanovišti informoval agentúru Reuters zdroj z OSN. Izraelskí vojaci operujúci v okolí základne v Nákure identifikovali hrozbu a začali paľbu, uviedla izraelská armáda a dodala, že incident bude vyšetrený "na najvyššej úrovni". Vo štvrtok boli dvaja indonézski vojaci jednotiek UNIFIL zranení pri páde z pozorovacej veže po tom, čo na ňu vystrelil izraelský tank.

Predstavitelia Francúzska, Talianska a Španielska vydali v piatok spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili izraelské akcie s tým, že sú neospravedlniteľné a mali by okamžite skončiť, uviedli agentúry AFP a Reuters.

Hizballáh začal sever Izraela ostreľovať vlani 8. októbra, aby podporil svojho spojenca, teroristické hnutie Hamas, ktoré bojuje s izraelskou armádou v Pásme Gazy. Odvtedy Izrael útočí na libanonské územie.

Viac o téme: USAOSNIzraelLibanonPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu