Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

OSN by mala podľa Míkátího požadovať okamžité prímerie medzi Izraelom a Hizballáhom

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí
Libanonský premiér Nadžíb Mikátí (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Franklin II)

BEJRÚT - Libanonský premiér Nadžíb Míkátí vyzval v piatok Organizáciu Spojených národov, aby prijala rezolúciu požadujúcu okamžité prímerie medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh.

Míkátí v televíznom prejave potvrdil, že jeho vláda v záujme zastavenia bojových operácií na juhu Libanonu potvrdzuje záväzok o uplatňovaní rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701.Míkátí po schôdzke svojho kabinetu dodal, že aj Hizballáh, ktorý je súčasťou libanonskej vlády, s tým súhlasí. Premiér zdôraznil, že medzinárodné spoločenstvo musí prinútiť aj Izrael, aby rezolúciu dodržiaval.Ide o dokument prijatý v roku 2006, ktorý počíta s tým, že jedinými ozbrojenými silami nasadenými na juhu Libanonu budú libanonská armáda a mierové sily OSN.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa Míkátího je teraz "na stole diplomatické riešenie". Ubezpečil, že v tejto veci má podporu Spojených štátov, čo mu podľa jeho slov potvrdil aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.Míkátí súčasne odsúdil porušovanie suverenity Libanonu zo strany Izraela a v tejto súvislosti zdôraznil "potrebu čo najrýchlejšie zvoliť prezidenta republiky". Tento post je v Libanone neobsadený už takmer dva roky. Libanonský premiér okrem toho odsúdil aj útoky Izraela proti Dočasným silám OSN v Libanone (UNIFIL).Šéf exekutívy sa vo svojom príhovore poďakoval za pomoc, ktorú Libanonu poskytli rôzne štáty. Uviedol, že Libanon nedostal "žiadne peňažné dary", a ubezpečil, že vláda koná úplne transparentne, pokiaľ ide o mechanizmy prijímania a distribúcie pomoci.

Zdroj libanonskej vlády pre AFP uviedol, že Hizballáh 27. septembra oznámil, že prijíma podmienky dočasného prímeria s Izraelom. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však túto iniciatívu odmietol a izraelská armáda v ten istý deň podnikla v Libanone útok, pri ktorom prišiel o život vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh.Iránom podporovaná militantná skupina Hizballáh pritom predtým tvrdila, že prímerie s Izraelom prijme len vtedy, ak bude dohoda o zastavení paľby uzavretá aj medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas - spojencom Hizballáhu v Pásme Gazy.

Viac o téme: PrímerieOSNIzraelHizballáhNadžíb Míkátí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu