Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

MIMORIADNY ONLINE Ruské médiá informujú o strate stíhačky Su-34! Neustále útoky dronov: Ukrajina zasiahla sklad paliva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinské jednotky v sobotu zasiahli sklad paliva v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Vyplýva to z vyhlásenia ukrajinskej armády, ktoré zverejnila v sobotu. Informuje o tom agentúra Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

14:23 Slovensko rozšíri základňu na opravu ukrajinských vojenských vozidiel v Michalovciach.

13:38 Zelenskyj zhŕňa európske turné: viac pomoci pre Ukrajinu. "Obranné balíčky na ochranu, protivzdušnú obranu, investície do výroby bezpilotných lietadiel a iných zbraní na Ukrajine, to všetko sú výsledky návštevy Londýna, Paríža, Ríma a Berlína," povedal prezident.

13:17 V uplynulom období Rusko zintenzívnilo útoky na prístavnú infraštruktúru v ukrajinských pobrežných mestách. Ruské drony útočia aj na mesto Vylkove v delte Dunaja. Miestni obyvatelia sa pred ruskými útokmi nemôžu skryť, pretože ich domy sú nízko položené a nemajú pivničné priestory. Informuje o tom agentúra Reuters.

12:47 Ruské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že ruské jednotky v noci zostrelili dovedna 47 ukrajinských dronov. Informuje o tom agentúra AFP.

11:29 Ruské médiá informujú o strate ďalšej stíhačky Su-34.

10:44 Rusko vykonalo masové útoky v južných a východných regiónoch Ukrajiny, pričom za posledných 24 hodín zabilo najmenej troch civilistov a 14 zranilo, informovali ukrajinskí predstavitelia 12. októbra.

10:25 Vývoz zakázaných položiek, ako sú mikročipy, mikroprocesory a obrábacie stroje do Ruska, presiahol v apríli a máji 60 miliónov dolárov, čo je približne dvojnásobok sumy v predchádzajúcich mesiacoch tohto roka. India je v tomto parametri na druhom mieste za Čínou. Podľa najnovších údajov takmer pätina citlivej technológie vstupujúcej do ruského vojensko-priemyselného komplexu ide cez Indiu. India sa tiež stala najväčším nákupcom ruskej ropy.

9:29 Ruské letisko v Kazani zaviedlo „kobercový“ režim kvôli hrozbe dronov. Kazaň je od Ukrajiny vzdialená 1000 km.

9:15 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 12. októbru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

8:43 Ukrajina zaútočila na ropný sklad v okupovanej Luhanskej oblasti.

8:17 Severokórejskí vojaci už údajne na Ukrajine bojujú po boku ruských vojakov a v Rusku sa cvičia aj na prípadné nasadenie na fronte.

7:36 Zamestnankyňu ruského závodu na výrobu tankov obžalovali v piatok z vlastizrady a odsúdili na 12 a pol roka väzenia v trestaneckej kolónii za predaj vojenských informácií Ukrajine. Informuje o tom agentúra Reuters.

7:00 Slovensko je pripravené podporiť mierový proces na Ukrajine aj tým, že by v prípade potreby hostilo niektoré z predprípravných rokovaní k mierovému summitu. V TASR TV to povedal minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD).

6:44 Poľské predsedníctvo EÚ v roku 2025 sa má zamerať na integráciu Ukrajiny a rozšírenie EÚ, hovorí Duda. Poľský prezident Andrzej Duda usporiadal 11. októbra v Krakove summit skupiny Arraiolos za účasti viacerých európskych hláv štátov.

6:11 Predstavitelia EÚ zvažujú reformu s cieľom obísť blokádu Maďarska na obranné fondy Ukrajiny. Navrhovaná reforma Európskeho mierového nástroja (EPF) by umožnila poskytnúť finančné príspevky dobrovoľným s cieľom obísť maďarské veto na vojenskú pomoc Ukrajine, ktorá spôsobila nahromadenie 6,5 miliardy eur.

6:00 NATO prvýkrát po desaťročiach prehodnotí vzťah aliancie s Ruskom. "Je čas vytvoriť novú stratégiu, pokiaľ ide o konkrétne pozície (spojencov), " povedal vysoký americký predstaviteľ.

Slovensko je pripravené podporiť mierový proces na Ukrajine, uviedol Blanár

Slovensko je pripravené podporiť mierový proces na Ukrajine aj tým, že by v prípade potreby hostilo niektoré z predprípravných rokovaní k mierovému summitu. V TASR TV to povedal minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD).

Pre Slovensko je podľa neho podpora mierového riešenia konfliktu na Ukrajine dlhodobo kľúčovou zahraničnopolitickou prioritou. "Mierový summit by mal byť do konca roka, o tom ma informoval aj pán minister zahraničných vecí Ukrajiny, pán Sybiha," konštatoval Blanár, ktorý sa so Sybihom stretol na spoločnom rokovaní ukrajinskej a slovenskej vlády 7. októbra pri Užhorode.

Príprava summitu bude podľa Blanára prebiehať na rôznych úrovniach a Slovensko je otvorené podpore týchto rokovaní. "Sme pripravení prispieť akýmkoľvek spôsobom, aby bolo prímerie uzatvorené čím skôr. Aj tým, že by sme niektoré z predprípravných rokovaní hostili u nás na Slovensku," povedal.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (5)
Juraj Blanár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pozícia slovenskej vlády k situácii na Ukrajine sa podľa neho nemení, pre Slovensko je kľúčové dodržiavanie medzinárodného práva a teritoriálna celistvosť štátov, aj preto dodnes neuznalo Kosovo. "Na samotný vojenský konflikt máme taký pohľad, že podľa nás nemá vojenské riešenie," povedal Blanár. Slovensko preto podľa neho chce podporovať mierové iniciatívy a Ukrajine pomáhať pragmatickými krokmi, o akých rokovalo aj na aktuálnej spoločnej schôdzke vlád oboch štátov.

Podľa Blanára je v poradí už tretia, prvé bolo užšie stretnutie premiéra a niekoľkých ministrov na ukrajinskej strane, kde sa dohodlo aprílové rokovanie oboch vlád v Michalovciach. Na východe Slovenska bola dohodnutá cestovná mapa s konkrétnymi projektmi spolupráce. Na októbrovom stretnutí pri Užhorode sa podľa Blanára okrem iného vyhodnocovalo aj plnenie dohodnutých cieľov. "Kde sa nachádzame, čo sme urobili a čo chceme zmeniť a čo sa medzitým objektívne muselo zmeniť," konštatoval s tým, že pre Ukrajinu sa s blížiacou zimou stáva stále aktuálnejším problémom otázka dodávok elektrickej energie.

Slovensko sa podľa Blanára naďalej angažuje pri odmínovávaní ukrajinského územia a v budúcnosti má záujem na tom, aby na obnove Ukrajiny po skončení bojov participovali aj naše firmy. "Chceme byť pri tom, ale chceme byť pri tom, keď už to bude možné, keď bude mier," konštatoval minister.

Na otázku, či je šanca obnoviť aj tradíciu spoločných rokovaní slovenskej a českej vlády, ktorú česká strana v marci prerušila z dôvodu nesúhlasu s postojmi Slovenska ku konfliktu na Ukrajine, Blanár odpovedal, že medzinárodná politika by mala byť pragmatická. "Ak je prepolitizovaná, potom to môže dopadnúť takto," konštatoval. Dodal, že slovenská vláda určite nebude brániť tomu, aby spoločné rokovania slovenskej a českej vlády v budúcnosti pokračovali. "Napokon, diskusie medzi ministerstvami stále fungujú a má to veľký benefit pre naše vzťahy," povedal. Čas podľa Blanára dáva za pravdu slovenskej argumentácii, podľa ktorej konflikt nemá vojenské riešenie a treba sa snažiť, aby boli mierové rokovania čím skôr.

Na otázku, či nepovažuje za problém svoje stretnutia s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, naposledy počas septembrového rokovania Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, Blanár odpovedal, že diplomatické rokovania sú potrebné aj počas vojnových konfliktov. "Stretnutie s pánom Lavrovom bolo predovšetkým o našej energetickej bezpečnosti. Deklaroval, že sú pripravení napĺňať všetky kontrakty, ktoré máme podpísané," konštatoval Blanár.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu