Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Izraelské jednotky v južnom Libanone údajne opäť ostreľovali pozície misie OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

BEJRÚT - Izraelské jednotky v piatok údajne opäť strieľali na pozorovacie stanovište mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL). Incident sa odohral v blízkosti základne UNIFIL pri meste Nákúra v južnom Libanone a zranenia pri ňom utrpeli dve osoby. S odvolaním sa na zdroje z OSN o tom v piatok informovala agentúra Reuters. Izraelská armáda sa k incidentu zatiaľ nevyjadrila, doplnil spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Podobný incident sa v Nákúre odohral aj vo štvrtok, doplnil Reuters s tým, že zranenia utrpeli dvaja vojaci UNIFIL. Izraelskí vojaci vo štvrtok okrem toho údajne zaútočili aj na vchod do bunkra, v ktorom sa - pri dedine Labbúna - ukrývali mierové jednotky. Pri útoku boli poškodené hliadkovacie vozidlá, elektrické vedenie a komunikačný systém. Misia UNIFIL vo štvrtok vo svojom vyhlásení upozornila, že akýkoľvek úmyselný útok na mierové sily je vážnym porušením medzinárodného humanitárneho práva a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701".

Útoky na mierovú misiu OSN v Libanone v piatok odsúdil aj predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý sa momentálne zúčastňuje na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie v Laose. Konanie Izraela označil Michel za nezodpovedné a neprijateľné a vyzval Izrael i strany konfliktu v Libanone, aby plne rešpektovali medzinárodné humanitárne právo. S vyhláseniami v podobnom duchu prišli vo štvrtok a v noci na piatok aj Spojené štáty, Španielsko, Taliansko i Francúzsko.

Viac o téme: OSNIzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu