Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Harrisová zameriava pozornosť na Trumpovo zdravie: Zverejní svoju lekársku správu

(Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

WASHINGTON - Americká viceprezidentka a kandidátka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v Spojených štátoch Kamala Harrisová sa snaží zamerať pozornosť na zdravotný stav svojho o takmer 20 rokov staršieho rivala Donalda Trumpa, ktorý kandiduje za Republikánsku stranu. Plánuje preto zverejniť svoju lekársku správu, informujú dnes tlačové agentúry. Trump naopak podľa americkej tlače už dlhší čas lekársku správu nezverejnil. Pre voličov však jeho vek zatiaľ nie je podstatnou otázkou.

Kvôli vysokému veku a niekedy chaotickému vyjadrovaniu a správaniu odstúpil z kampane dvadsaťosemročný prezident Joe Biden, ktorý chcel pôvodne o najvyšší úrad znovu usilovať. Nahradila ho práve Harrisová, ktorej bude o týždeň 60 rokov. Za republikánov kandiduje Trump, ktorému bolo v júni 78 rokov.

archívne video

Nebezpečné priblíženie ruskej stíhačky (Zdroj: X/NORAD)

Kampaň Harrisovej zrejme reaguje na články v americkej tlači, ktoré poukazujú na to, že Trump už dlhší čas nezverejnil žiadne lekárske správy o svojom zdraví. Už za svojho prvého prezidentského mandátu Trump čelil kritike, že nie je dostatočne transparentný ohľadom svojho zdravotného stavu.

Harrisová sa chystá lekársky posudok zverejniť dnes. Podľa nemenovaného zdroja, ktorý hovoril s médiami, bude v správe napríklad uvedené, že Harrisová má "požadovanú telesnú a duševnú odolnosť pre úspešné plnenie úloh v prezidentskom úrade".

Každoročne zverejňoval správy o svojom zdraví aj súčasný prezident Biden. Tie tvrdili, že až na menšie fyzické nedostatky je Biden schopný vykonávať úrad. Ani to však nezastavilo pochybnosti o jeho kondícii.

Vyrovnaný súboj

Volebný súboj medzi Harrisovou a Trumpom sa zdá vyrovnaný. Rozhodnutím uverejniť lekársku správu sa Harrisová pokúsi presvedčiť zatiaľ nerozhodnutých voličov, že má lepšie predpoklady na výkon prezidentského úradu ako Trump, uviedla agentúra Reuters. Podľa agentúry AFP sa však zatiaľ nezdá, že by pre voličov bol Trumpov vek výraznejšou témou.

Viac o téme: ZdravieVoľbyUSADonald TrumpKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu