Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Česko chce byť do roku 2040 medzi top 10 štátmi Európskej únie s najvyšším HDP na obyvateľa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com/yacubee)

PRAHA - Česká vláda vo štvrtok schválila novú hospodársku stratégiu. Jej cieľom je, aby sa ČR do roku 2040 dostala medzi top desať krajín EÚ s najvyšším HDP na obyvateľa, oznámil nový český minister priemyslu a obchodu Lukáš Vlček. Krajina je aktuálne na 14. mieste. Postup na vyššie priečky by mala zabezpečiť viac než stovka podporných opatrení.

"Spolu s odborníkmi sme pripravili 150 opatrení, ktoré pomôžu Česko posunúť medzi desať najvýkonnejších ekonomík EÚ podľa výšky HDP na obyvateľa," uviedol Vlček, ktorý sa na príprave stratégie podieľal v spolupráci s bývalým ministrom Jozefom Síkelom.Podľa neho sa dokument zameriava najmä na to, čo urobiť, aby pracovitosť Čechov prinášala viac ziskov - teda na tvorbu produktov s vysokou pridanou hodnotou. "Tá je základom prosperity každej ekonomiky, umožňuje firmám zvyšovať zisky aj lepšie odmeňovať svojich zamestnancov," vysvetlil exminister.

Česko chce byť do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images/rarrarorro)

Opatrenia sú preto rozdelené do štyroch skupín, ktoré sú zamerané na rozvoj strategickej infraštruktúry a ľudského kapitálu, podporu industrializácie s pridanou hodnotou a zaistenie financovania strategických investícií.Cieľom dokumentu je podľa Vlčeka dosiahnuť dlhodobý a udržateľný rast, ktorý bude založený na konkurencieschopnosti a vysokej pridanej hodnote."Stratégia sa v oblasti industrializácie s pridanou hodnotou zameriava na konkrétne technológie a strategické odvetvia, ako sú automobilový priemysel a čistá mobilita, polovodiče a výroba čipov alebo udržateľné a digitálne technológie," uviedol minister.

Vysokú pridanú hodnotu podľa neho zahŕňajú predovšetkým inovatívne, sofistikované a dizajnovo zaujímavé produkty a služby, ktoré majú unikátne vlastnosti a na trhu sú ťažko zastupiteľné. "Modernizácia priemyslu, investícia do vzdelania, výskumu a infraštruktúry sú kľúčovými krokmi na tejto ceste," dodal šéf rezortu priemyslu a obchodu.

Viac o téme: EkonomikaČeskoEurópska úniaHDP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu