Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Izrael pokračuje v úderoch v Libanone: Vyzval civilistov na odchod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Bilal Hussein)

TEL AVIV/BEJRÚT - Izrael pokračuje v ostreľovaní cieľov v južnom Libanone, odkiaľ hnutie Hizballáh odpaľuje na židovský štát rakety. Podľa webu Times of Israel (ToI) to dnes uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, ktorý vyzval civilistov, aby opustili domy, v ktorých Hizballáh skladuje zbrane. Libanonské médiá informujú o desiatkach úderov, píše agentúra AFP.

"Hizballáh plánuje vyslať tieto zbrane na Izrael, okamžite sa od nich vzdajte v záujme vašej vlastnej bezpečnosti," odkázal dnes ráno Hagari ľuďom žijúcim v domoch, kde šiitské militantné hnutie podporované Iránom chystá rakety k odpalom smerom cez južnú hranicu krajiny. Podľa afp dnes libanonská agentúra ANI informovala o viac ako 80 útokoch izraelských vzdušných síl počas pol hodiny na juhu krajiny a o ďalších intenzívnych úderoch vo východnom údolí Bikáa.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Na sociálnych sieťach kolujú videá veľkých explózií v južnom Libanone, kde Izrael vykonáva nálety proti Hizballáhu. Hovorca izraelskej armády Hagari podľa spravodajského webu BBC na otázku novinárov, či Izrael podnikne v Libanone pozemnú operáciu, odpovedal, že Izrael "urobí všetko, čo je potrebné", aby zabezpečil návrat evakuovaných obyvateľov severnej časti Izraela do ich domovov.

Izraelská armáda dnes informovala, že jej letectvo ráno zasiahlo v Libanone vyše 150 cieľov spojených s Hizballáhom. Podľa armády sa úderov zúčastnili desiatky stíhačiek zo všetkých leteniek izraelského letectva. Libanonská agentúra ANI predtým informovala o viac ako 80 útokoch izraelských vzdušných síl počas pol hodiny na juhu krajiny a o ďalších intenzívnych úderoch vo východnom údolí Bikáa.

Izraelský minister obrany Joav Galant medzitým informoval, že o situácii hovoril so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom. "Poskytol som mu zhodnotenie hrozieb Hizballáhu a informoval som ho o operáciách izraelskej armády, ktorých cieľom je znížiť schopnosť Hizballáhu útočiť na izraelských civilistov," uviedol Galant na sieti X. "Zároveň sme hovorili situáciu v širšom regióne a o hrozbách zo strany Iránu a jeho sprostredkovateľov," dodal.

Obojstranná paľba

Obojstranná intenzívna paľba v posledných dňoch nasleduje po sérii výbuchov pagerov a vysielačiek z minulého týždňa, ktoré v Libanone zabili štyri desiatky ľudí, vrátane dvoch detí, a niekoľko tisíc osôb zranili. Väčšina mŕtvych aj zranených boli zrejme členovia Hizballáhu. Hnutie aj libanonská vláda akciu pripísali Izraelu, ktorý sa k veci nevyjadril. Jeho premiér Benjamin Netanjahu však v nedeľu vyhlásil, že Izrael v niekoľkých predchádzajúcich dňoch zasadil Hizballáhu sériu rán, ktoré si hnutie nevedelo ani predstaviť.

Explózia komunikačných zariadení ďalej vyostrila dlhoročný konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorý eskaloval vlani v októbri po útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael. Hizballáh je spojencom Hamasu a Iránu. Odvtedy sa izraelská armáda a Hizballáh denne ostreľujú cez izraelsko-libanonskú hranicu, čo si vyžiadalo životy najmenej 26 civilistov a 22 vojakov na izraelskej strane a viac ako päťsto členov Hizballáhu a desiatok civilistov na libanonskej strane.

Viac o téme: BojeIzraelLibanonPalestínaHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu