Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Iránske Revolučné gardy zakázali používanie komunikačných zariadení

Hossein Salami
Hossein Salami (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

TEHERÁN - Velenie iránskych elitných Revolučných gárd nariadilo všetkým svojim príslušníkom, aby prestali používať všetky druhy komunikačných zariadení. Ide o reakciu na minulotýždňovú sériu výbuchov tisícov pagerov a vysielačiek, ktoré používali príslušníci spriazneného hnutia Hizballáh v Libanone.

Pre agentúru Reuters uviedol nemenovaný vysokopostavený bezpečnostný predstaviteľ z Iránu, Revolučné gardy začali rozsiahlu operáciu na kontrolu všetkých zariadení, pričom nielen komunikačných. Väčšina týchto zariadení je buď domácej výroby, alebo bola dovezená z Číny a Ruska.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Irán je okrem toho znepokojený infiltráciou agentov izraelských tajných služieb, medzi ktorými sú údajne aj občania Iránu. V súvislosti s týmito podozreniami sa v Iráne začalo preverovanie personálu Revolučných gárd zamerané na ľudí na vyšších postoch v hierarchii.

Kontrola bankových účtov

Zdroj pre Reuters spresnil, že toto preverovanie zahŕňa aj kontrolu ich bankových účtov v Iráne i v zahraničí, ako aj cesty do cudziny, pričom nielen príslušníkov Revolučných gárd, ale aj ich príbuzných. Podľa Reuters sa ministerstvá zahraničných vecí, obrany a vnútra k tejto záležitosti nateraz nevyjadrili. Medzičasom už iránske úrady oznámili zatknutie 12 osôb obvinených z kolaborácie s Izraelom,

Teherán obvinil Tel Aviv zo sabotáží vo viacerých svojich nukleárnych zariadeniach a tiež z vrážd niekoľkých iránskych vedcov. Zároveň obviňuje Izrael z júlového útoku, pri ktorom bol v Teheráne zabitý vodca politického krídla palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja. Teherán Izraelu za tento útok opakovane verejne prisľúbil odvetu.

Viac o téme: Komunikačné zariadenieIránRevolučné gardyZákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu