Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Desivé slová šéfa ruskej Dumy: Predpovedá Putinov raketový útok na Európu! TOTO mesto je prvé na rane

Vjačeslav Volodin
Vjačeslav Volodin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - V Kremli to vrie. Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin nie je veľmi spokojný s nedávnymi diskusiami v Európskom parlamente o vojne na Ukrajine. Putinov blízky spolupracovník predpovedá ruský útok na Európu a vyhráža sa vystrelením rakety Sarmat na Štrasburg. Problémom však je, že raketa pri nedávnom teste explodovala.

Vladimírovi Putinovi a jeho kremeľskému režimu sa táto požiadavka pravdepodobne vôbec nebude páčiť. Európsky parlament vo štvrtok (19.9.) vyzval členské štáty EÚ, aby Ukrajine umožnili použiť západné zbrane proti vojenským cieľom na ruskom území. Ukrajina musí mať možnosť plne sa brániť, uviedol parlament. Bez zrušenia obmedzení by to nebolo úplne možné.

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Hrozba útokom na Európu

Netrvalo dlho a Rusko na túto požiadavku zareagovalo. Šéf ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin zareagoval zdesene a svoj hnev si vybil na telegrame. V tom najlepšom kremeľskom štýle Putinov spolupracovník hrozil Európe a vyslovene Európskemu parlamentu útokom.

Ruský politik chce odpáliť raketu Sarmat v Štrasburgu

Ak sa Ukrajina odváži zaútočiť na ruské ciele, Rusko „poskytne tvrdú odpoveď“ a Kremeľ „použije ešte silnejšie zbrane“. Podľa Vjačeslava Volodina požiadavka Európskeho parlamentu „vedie ku globálnej vojne s jadrovými zbraňami“. Napokon sa šéf Štátnej dumy vyhráža vystrelením rakety na Európsky parlament, pričom pripomína, že čas letu rakety Sarmat do Štrasburgu je len „3 minúty a 20 sekúnd“.

Ako vážne by sa tieto hrozby mali brať, zostáva nejasné. Od začiatku ukrajinskej vojny vo februári 2022 panuje veľká obava, že by Vladimir Putin mohol po Ukrajine zaútočiť na ďalšie európske krajiny. Aj nemecký minister obrany Boris Pistorius v posledných mesiacoch niekoľkokrát varoval, že nebezpečenstvo Putinovho útoku na Európu je veľmi reálne a treba byť pripravený.

Explózia rakety, ktorou pohrozil šéf Dumy

Od svojej invázie na Ukrajinu Rusko opakovane oznamovalo údajne prelomový vývoj zbraní. Patrí sem aj RS-28 Sarmat, ktorá je popisovaná ako „raketa ničiaca svet“. Predchádzajúce testy neboli úspešné. Teraz sa zdá, že došlo k ďalšiemu fiasku.

Medzikontinentálna balistická strela RS-28 Sarmat, odborníkmi často označovaná ako „raketa ničiaca svet“, podľa satelitných snímok explodovala v odpaľovacom sile. Uvádza to nemecký „Welt“. Ruský prezident Vladimir Putin ocenil vývoj  „zázračnej zbrane“. Ak by bola nehoda skutočnosťou, západní experti veria, že by sa to rovnalo vojenskému fiasku.

Pozorovací satelit poskytol snímku úplne zničeného štartovacieho sila rakety vrátane veľkého krátera na izolovanom kozmodróme Plessek na ďalekom severe Ruska. Podľa Weltu ide údajne o štvrté zlyhanie vo vývoji medzikontinentálnej balistickej strely. NATO ju nazýva Satan II. Bude schopná niesť jadrové hlavice a bude najväčšou medzikontinentálnou balistickou raketou na svete. Prezident Putin oznámil údajnú superraketu už v roku 2018. V polovici roku 2023 uviedol, že raketové systémy Sarmat „vstúpia do bojového použitia v blízkej budúcnosti“. Západní odborníci boli už vtedy skeptickí. Najmä preto, že ruský raketový program sa opakovane vyznačuje oneskoreniami a neúspechmi.

Dolet 18 000 kilometrov

Jediný doterajší letový test celého systému – aj keď s atrapami bojových hlavíc – sa uskutočnil 20. apríla 2022, krátko po ruskej invázii na Ukrajinu. Putin oznámil „skutočne jedinečnú zbraň“. Tvrdil, že raketa Sarmat s doletom 18 000 kilometrov a hmotnosťou viac ako 200 ton je "neporovnateľná" a že jadrové hlavice dokážu prekonať obranné systémy. Hovorí sa, že priblíženie, napríklad k veľkým americkým mestám, by sa mohlo uskutočniť na letových trasách nad severným alebo južným pólom. Odborníci odhadujú, že v nose rakety by sa mohlo niesť desať až dvanásť jadrových bômb.

Podľa „Welt“ je predchodca R36-M (kód NATO Satan) ironicky primárne vyvinutý na Ukrajine, hoci pochádza ešte z čias Sovietskeho zväzu. Putin však chcel medzikontinentálnu balistickú strelu postavenú výlučne ruskými inžiniermi.

Viac o téme: RaketaVladimir PutinSarmat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu