Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Irán zatkol 12 osôb obvinených z kolaborácie s Izraelom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN – Iránske úrady oznámili zatknutie 12 osôb obvinených z kolaborácie s Izraelom, uviedli v nedeľu iránske médiá. Informuje o tom agentúra AFP.

"(Revolučné gardy) zatkli v šiestich provinciách (Iránu) 12 kolaborantov so sionistickým režimom (Izraelom)," uviedla tlačová agentúra Fars. Agentúra neuviedla presné miesta a dátumy zatknutí, uviedla však, že zatknuté osoby "plánovali podniknúť kroky proti bezpečnosti" krajiny.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Irán pravidelne oznamuje zatknutia ľudí, ktorých obviňuje z toho, že ako agenti pracujú pre cudzie krajiny, najčastejšie pre Izrael, ktorý je označovaný za úhlavného nepriateľa krajiny.

V decembri minulého roku iránske úrady popravili muža uznaného vinným zo spolčovania sa s izraelskou tajnou službou Mossad. O rok skôr, v decembri 2022, za spolčovanie s Izraelom obesili štyroch mužov.

Teherán obvinil Tel Aviv zo sabotáží

Teherán obvinil Tel Aviv zo sabotáží v niekoľkých svojich nukleárnych zariadeniach a tiež z vrážd niekoľkých iránskych vedcov. Zároveň obviňuje Izrael z júlového útoku, pri ktorom bol v Teheráne zabitý Ismáíl Haníja, vodca politického krídla palestínskeho militantného hnutia Hamas. Teherán Izraelu za tento útok opakovane verejne prisľúbil odvetu.

Viac o téme: ObvineníKolaboráciaIránIzraelZatknutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu