Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Izraelské stíhačky bombardovali palestínske mesto Zawájda: Útok si vyžiadal najmenej 15 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Ali)

JERUZALEM - Izraelská armáda vyzvala Palestínčanov z utečeneckého tábora Magází v centrálnej časti Pásma Gazy, aby sa evakuovali a zamierili do Izraelom určenej humanitárnej zóny. S odvolaním sa na hovorcu izraelskej armády o tom v sobotu informoval denník The Times of Israel (TOI).

Hovorca Avichaj Adrai avizoval, že izraelská armáda bude po nedávnych raketových útokoch viesť v danej oblasti operácie proti "teroristickým skupinám". Izraelská armáda podnikla operáciu v okolí Magází naposledy začiatkom tohto roka.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Medzičasom agentúra Reuters v sobotu informovala, že pri izraelskom útoku na mesto Zawájda v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 15 Palestínčanov a desiatky ďalších sú zranené. Izraelská armáda uviedla, že má správy o týchto obetiach a že ich preveruje.

Tri samostatné útoky

Agentúra AFP s odvolaním sa na tvrdenie hovoru civilnej obrany spresnila, že obeťami je 15 členov jednej palestínskej rodiny vrátane deviatich detí a troch žien. Podľa agentúry WAFA izraelské stíhačky bombardovali v Zawájde stany, v ktorých sa nachádzali vysídlené osoby. Miestne zdroje doplnili, že nálety zahŕňali tri samostatné útoky blízko južného vstupu do mesta.

Pokračujúca izraelská ofenzíva v Pásme Gazy, ktorá je odvetou za vpád palestínskych teroristických kománd zo 7. októbra 2023, mala doteraz za následok 40 005 zdokumentovaných úmrtí Palestínčanov a viac ako 92 401 zranených. Existujú obavy, že telá ďalších obetí sú uväznené pod troskami, ktoré sú pre izraelské útoky nedostupné pre záchranné tímy a civilnú obranu, dodala WAFA.

Viac o téme: ObeteEvakuáciaIzraelPásmo GazyPalestínčaniaZawájda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu