Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Slováci ukázali obrovskú súdržnosť! Na pomoc ľuďom zasiahnutým povodňami už vyzbierali desiatky tisíc

Zatopené domy v Devínskej Novej Vsi Zobraziť galériu (3)
Zatopené domy v Devínskej Novej Vsi (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Slovensko sa počas týchto dní ocitlo v zápase s povodňami, ktoré zasiahli viacero oblastí našej krajiny. Silné dažde spôsobujú rozvodnenie riek a potokov, čo vedie k záplavám a škodám na domoch, cestách a verejnej infraštruktúre. Mnohí obyvatelia sú nútení opustiť svoje domovy a potrebujú okamžitú pomoc.

Ostatné hodiny sú viaceré územia Slovenska skúšané neutíchajúcim dažďom a vetrom. Premočená zem už nie je schopná absorbovať toľko vody a potoky a rieky sa vyplavujú z korýt. Zrážky na Záhorí, Myjave, v Čadci ale i v Bratislave prekročili odhady meteorológov. Slovenská katolícka charita (SKCH) a nezisková organizácia Človek v ohrození vyhlásili v tejto súvislosti zbierky na pomoc ľuďom postihnutým povodňami.

Stupava vyhlásila 3. stupeň povodňovej aktivity, zaplavilo park, vyplavilo potok (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Darovaciu výzvu SKCH je možné podporiť na účet IBAN SK37 0900 0000 0001 7687 5345, variabilný symbol 12092024, alebo na stránke portálu Darujme.sk. Charita už uvoľnila prvých 5-tisíc eur z krízového fondu na pomoc najzasiahnutejším oblastiam a jej tímy sú priamo v teréne, aby poskytli nevyhnutnú pomoc.

Organizácia Človek v ohrození vyčlenila z humanitárneho fondu prvých 10-tisíc eur. Zbierku možno podporiť cez darovací formulár na webovej stránke clovekvohrozeni.sk alebo priamo na účet IBAN SK77 1100 0000 0029 4613 3364, variabilný symbol 1509.

55-tisíc za prvý deň

Zbierky je možné podporiť aj cez portál Donio. „Od včera sme sledovali správy o situácii v rôznych mestách Slovenska. Včera v noci mnohé rodiny nespali, sledovali stúpajúcu vodu a snažili sa ochrániť seba i svoje obydlia. Sú vyčerpaní a potrebujú našu pomoc,“ píše sa v popise kampane.

Už v priebehu niekoľkých hodín od spustenia zbierky verejnosť ukázala svoju solidaritu. Len za prvý deň kampane sa cez Donio totiž vyzbieralo 55-tisíc eur od viac ako 2-tisíc darcov. Zbierka pritom potrvá ešte dva týždne.

Slováci ukázali obrovskú súdržnosť!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Donio.sk)

"Momentálne je najdôležitejšia práca záchranných zložiek. Naša úloha ako humanitárnej organizácie nastane, keď voda opadne a ľudia budú konfrontovaní s tým, čo sa stalo, čo všetko im voda zničila. Zasiahnuté územia budú kontaminované, takže obrovské množstvo práce nastane po povodniach," povedal koordinátor humanitárnej pomoci Človek v ohrození Marián Cehelník. Potrebné bude podľa jeho slov vynosiť nánosy, zničené nábytky a vysušiť omietky.

"Získané finančné prostriedky z darovacej výzvy budú využité na doručenie núdzových balíčkov s potravinami, pitnou vodou a hygienickými potrebami či zabezpečenie teplého oblečenia a prikrývok, aby ľudia mohli čeliť chladným dňom a nociam po povodniach," priblížil PR manažér SKCH Ladislav Bariak.

Zatopené domy v Devínskej Novej Vsi
Zobraziť galériu (3)
Zatopené domy v Devínskej Novej Vsi  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

20-tisíc eur od Nadácie Slovenskej sporiteľne

Nadácia Slovenskej sporiteľne darovala 20-tisíc eur prostredníctvom zbierky Slovenskej katolíckej charity, čím sa pomoc dostane rýchlo tam, kde je potrebná. Okrem toho môžu viac ako milión klientov prostredníctvom apky George využiť inováciu „Chcem pomôcť“ a prispieť priamo na účet charity jednoduchým kliknutím. Informovala o tom hovorkyňa banky Marta Cesnaková.

„V prípade, že sa klienti v dôsledku povodne ocitli v ťažkej životnej situácii a hrozí im problém so splácaním, vieme im vyjsť individuálne v ústrety. Dôležité však je, aby túto pomoc ľudia využívali iba v nevyhnutnom prípade, o pomoc môžu požiadať v ktorejkoľvek z našich 163 pobočiek,“ doplnila Cesnaková.

Pomocnú ruku podá aj štát

Humanitárnu pomoc pre občanov v oblastiach postihnutých záplavami je pripravené spustiť aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Vyhlásil to šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD). "Vďaka nedávnej novele zákona je možné pri odstraňovaní škôd spôsobených živelnými pohromami poskytnúť viac finančných prostriedkov na jednu domácnosť, v prípade potreby aj opakovane. O ďalšie financie na nákup materiálu pre svojich občanov sa môžu uchádzať i samotné obce," skonštatoval.

Zároveň poďakoval záchranným zložkám a odborníkom za ich doterajšie nasadenie a profesionálny prístup.

Viac o téme: ZbierkyPovodneSlovenská katolícka charitaČlovek v ohrozeníDonio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu