Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Zastavme korupciu spochybňuje postup pri rušení NAKA, polícia deklaruje zákonnosť

(Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Zrušenie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a preradenie stovky policajtov mohlo byť nelegálne. Odborový zväz polície v Slovenskej republike totiž vopred neprerokoval preradenie policajtov na iné útvary. Poukázala na to nadácia Zastavme korupciu odvolávajúc sa na vyjadrenie odborárov. Takýto postup podľa nej v minulosti označil Najvyšší súd SR za protizákonný. Policajný zbor vyhlásil, že pri reorganizácii NAKA postupoval podľa zákona. Polícia viac podrobností neuviedla.

"Z dokumentu vyplýva, že odbory dostali na vyjadrenie návrhy až 6. septembra, teda po tom, čo už boli personálne rozkazy vydané a doručené policajtom. Odborový zväz k nim zaujal nesúhlasné stanovisko, nakoľko ministerstvo nedodržalo zákonnú povinnosť prerokovať ich vopred," uviedla nadácia.

archívne video

Vyjadrenie Roberta Kaliňáka z Úradu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa riaditeľky Zastavme korupciu Zuzany Petkovej tak hrozí, že policajti, ktorí sa voči personálnym rozkazom na ich prevelenie odvolali, budú úspešní a mohli by tak žiadať aj o náhradu mzdy, ktorú im polícia vyplácala, kým pracovali na NAKA.

NAKA od prvého septembra nahradili Úrad boja proti organizovanej kriminalite a ďalšie dva útvary. Zmeny sú súčasťou širšej reorganizácie polície.

Viac o téme: Polícia Ministerstvo vnútraNAKANadácia Zastavme korupciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu