Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

MIMORIADNY ONLINE Kritická situácia na Záhorí, úhrn zrážok dosiahol 130 mm: Zajtra zostaňte doma, príde ďalšia hrozba!

Situácia je kritická, na Morave hrozí v nasledujúcich hodinách 3. stupeň povodňovej aktivity Zobraziť galériu (34)
Situácia je kritická, na Morave hrozí v nasledujúcich hodinách 3. stupeň povodňovej aktivity (Zdroj: HaZZ, SHMÚ.sk, Facebook/Polícia Bratislavský kraj)

BRATISLAVA – Tlaková níž, ktorá sa postupne presúva zo severného Jadranu priamo nad naše územie prináša rozsiahle zrážkové pole a extrémne úhrny. Už v nočných hodinách spadlo na Záhorí do 40 mm zrážok, no podľa meteorológov to najhoršie máme ešte len pred sebou.

21:50 Na Záhorí, predovšetkým na úpätiach Malých Karpát, dnes spadlo najviac zrážok. "Vo večerných hodinách však zrážky ustali a aktuálne si to vodné toky zamierili smerom nadol. Klesajú takmer všetky malé toky," informuje portál imeteo.sk. Na Morave však aj naďalej prší, čo znamená, že hladina rieky Morava stále stúpa. 

21:10 Starostovia obcí Hubice, Ňárad, Ohrady a Oľdza v okrese Dunajská Streda vyhlásili v piatok popoludní tretí stupeň povodňovej aktivity. Druhý stupeň platí v obci Váhovce v okrese Galanta. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. "Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR eviduje na úrovní obcí a miest vyhlásenie druhého stupňa povodňovej aktivity v dvoch prípadoch a tretieho stupňa povodňovej aktivity v štyroch prípadoch," priblížili z ministerstva.

Polícia sa aktívne podieľa na protipovodňových opatreniach (Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj)

20:40 V okrese Malacky vyhlásili v dôsledku nepriaznivého počasia od piatkového poludnia mimoriadnu situáciu. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. "Prednosta Okresného úradu Malacky vyhlásil mimoriadnu situáciu na území celého okresu v dôsledku trvalého dažďa a vzhľadom na predpokladané zrážky v českom povodí rieky Moravy," spresnili z ministerstva. Mimoriadnu situáciu vyhlásilo v piatok aj mesto Bratislava.

19:15 Výstrahy prvého až tretieho stupňa pred dažďom platia na väčšine Slovenska celý víkend. Predbežne potrvajú do pondelka (16. 9.) večera. Na západe treba počítať aj so silnejším vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom platia pre okresy Malacky, Senica, Skalica a Myjava. Počas intenzívneho dažďa tam môže spadnúť okolo 230 milimetrov (mm) zrážok.

Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Topoľčany, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Nové Mesto nad Váhom, Ilava, Bánovce nad Bebravou, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Bytča. Meteorológovia tam miestami očakávajú úhrn zrážok 120 až 180 mm. Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja, niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja. Úhrn zrážok tam môže byť 70 až 120 mm. Silnejší vietor má podľa meteorológov byť v celom Bratislavskom a Trnavskom kraji a v niektorých okresoch Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Môže podľa nich dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 kilometrov za hodinu (km/h), v nárazoch 65 až 85 km/h.

19:05 Cesta prvej triedy od Senice smerom do Českej republiky je ťažko prejazdná. Nachádza sa na nej voda a bahno z okolitých polí. Trnavská krajská polícia na to upozornila na sociálnej sieti. Nepriaznivé počasie komplikuje premávku aj v ďalších úsekoch ciest Trnavského kraja. Zelená vlna STVR na sociálnej sieti informuje, že pod vodou je cesta medzi Plaveckým Petrom a Prievalmi. Okrem vody na ňu steká bahno. Zaplavené sú aj cesty medzi Petrovou Vsou a Šaštínom-Strážami, takisto medzi mestom Gbely a obcou Smolinské. Na ceste prvej triedy za Kopčanmi smerom na Kúty spadol podľa Zelenej vlny STVR na vozovku strom, ktorý blokuje jeden pruh.

 

⚠️ VODIČI POZOR ⚠️ 👉 CESTA I/51 OD SENICE SMEROM NA ČR JE ŤAŽKO PREJAZDNÁ KVÔLI VODE A BAHNU Z OKOLITÝCH POLÍ. 🙏 DÁVAJTE SI POZOR A REŠPEKTUJTE POKYNY POLICAJTOV, HASIČOV A DOPRAVNÉHO ZNAČENIA‼️

Posted by Polícia SR - Trnavský kraj on Friday, September 13, 2024

18:45 Portál imeteo.sk informoval o hrozbe mimoriadne silného vetra. "Z Balkánu sa totiž priamo nad naše územie dostane stred tlakovej níže. Tá sa bude zajtra nachádzať nad stredným Slovenskom, pričom súčasne sa nad Nemecko bude natláčať výbežok vyššieho tlaku," informuje portál. Napriek tomu, že na západe Slovenska už teraz fúka, situácia sa bude zhoršovať zajtra popoludní. V oblasti východného Rakúska, severozápadného Maďarska a západného Slovenska začne silnieť vietor. V nárazoch bude dosahovať rýchlosť až do 90 km/h, v okolí Bratislavy a na hrebeňoch Malých Karpát môže fúkať s nárazmi až cez 110 km/h. Keďže dažďová voda podmýva stromy, silný vietor ich môže ľahšie rúcať.

18:30 V Bratislavskom kraji pribúdajú udalosti spôsobené v dôsledku nepriaznivého počasia. Informovala o tom bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti. Odporúča občanom, aby sa nezdržiavali v blízkosti stromov. "Policajti boli vyslaní na Prístavnú ulicu, kde silný vietor zapríčinil pád ďalšieho stromu, ktorý vytvoril obmedzenie na cyklochodníku. Na Budatínskej ulici taktiež padnutý strom znemožnil prístup do garáží," uviedla polícia. V Bratislave taktiež podľa nej vietor obmedzil cestnú premávku v smere do Devína, keď v blízkosti ulice Zlaté schody spadli na vozovku dva stromy. K pádu stromu podľa policajtov došlo aj za Svätým Jurom v smere do Bratislavy.

 

❗️AKTUÁLNE: UDALOSTI SPOJENÉ S POČASÍM PRIBÚDAJÚ❗️⚠ 👮 Policajné hliadky Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave boli v...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Friday, September 13, 2024

Ako doplnili, na bratislavskej Beňadickej, Zámockej a Medenej ulici opäť vykonávali potrebné úkony z dôvodu pádu odlomených konárov na motorové vozidlá. Policajti okrem preverení priebežne monitorujú situáciu v blízkostí riek. "Momentálne dochádza neďaleko Kremeľskej ulice v Devíne k vylievaniu rieky Morava na cestnú komunikáciu," upozornili.

18:10 V obci Pernek v okrese Malacky bola dnes okolo 14:00 h prevýšená hranica 100 mm zrážok, informuje imeteo.sk. Po 17:00 h už dosiahol úhrn zrážok na stanici Pernek hranicu 130 mm. Vysoký úhrn bol zaznamenaný aj na staniciach Plavecký Peter (120 mm), či Sološnica (116 mm). 

17:30 Na západnom a už aj strednom Slovensku majú byť v sobotu (14. 9.) rozsiahlejšie a výdatnejšie zrážky. Očakáva to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý o tom informuje na sociálnej sieti. Na krajný severovýchod podľa neho zrážky v piatok dorazia v najbližších hodinách. "Zrážkové pásmo postupne prechádza cez celé naše územie a miestami prináša aj výdatné zrážky - v oblasti Malých Karpát s intenzitou aj nad desať milimetrov za hodinu s celkovým úhrnom v tejto oblasti už ojedinele nad 120 milimetrov. Vyskytujú sa aj búrky - na prednej strane zrážkového pásma na východe, no nie sú veľmi silné, ale rovnako je pri nich vyššia intenzita dažďa," uviedol ústav.

Zrážkové pásmo už začína prechádzať cez západné Slovensko ďalej na severozápad a na juhu Podunajskej nížiny tak podľa SHMÚ dážď ustáva. "V priebehu najbližších hodín sa pásmo trvalých a výdatných zrážok presunie ďalej na severozápad, a tak miestami pršať prestane úplne. Nie však všade, pretože naďalej sa u nás bude vlniť studený front a miestami tak treba naďalej počítať s dažďom a prehánkami, ojedinele i búrkami," dodali meteorológovia.

 

𝗧𝘂 𝗻𝗲𝗻𝗮𝘁𝗮𝗻𝗸𝘂𝗷𝗲𝘁𝗲 😔 𝗭𝗮́𝗵𝗼𝗿𝘀𝗸𝗮́ 𝗕𝘆𝘀𝘁𝗿𝗶𝗰𝗮 foto autor Mário Bubnič 📜 #NaZahori #Zahorie #Zahori #oZahori #RegionZahorie💎

Posted by NaZahori.sk on Friday, September 13, 2024

16:55 Krízový štáb mesta Skalica bude v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou v pohotovosti počas celého víkendu. Situácia je zatiaľ pokojná. Po jeho piatkovom zasadnutí o tom informovala na sociálnej sieti primátorka mesta Oľga Luptáková.
"Mestská polícia Skalica bude v teréne monitorovať situáciu 24 hodín denne. V prípade potreby bude kontaktovať hasičov či iné zložky," priblížil náčelník skalickej mestskej polície Ferdinand Mach. Okrem profesionálnych hasičov hlásia pripravenosť pomôcť v prípad potreby aj dobrovoľní hasiči.

16:50 Mesto Senica vzhľadom na nezmenenú nepriaznivú predpoveď počasia uzatvorí do pondelkového (16. 9.) rána vstup na cintorín. Dôvodom je možné padanie konárov. Samospráva o tom informovala na svojom webe.
"Z rovnakého dôvodu občanom dôrazne odporúčame, aby pri svojich trasách vynechali mestský park a podobné lokality s veľkými stromami," priblížilo mesto, ktoré vzhľadom na pretrvávajúce zrážky preventívne dokúpilo vrecia na piesok. Pripravenosť na prípadné mimoriadne situácie avizujú dobrovoľní hasiči či mestská polícia. 

16:45 Primátor Myjavy Ľubomír Halabrín vyhlásil na území mesta druhý stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom je neustávajúci prívalový dážď, ktorého dôsledkom dochádza na území mesta a priľahlých častí Turej Lúky na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k stúpaniu hladín vodných tokov. TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin.
"Pripravených je aktuálne 520 vriec naplnených pieskom na stavbu protipovodňových zábran a neustále sa monitorujú prítoky rieky Myjava i rieka samotná," podotkol Hrin.

 

💦 Vyhlásenie 2. stupňa povodňovej aktivity na rieke Myjava Z dôvodu neustávajúceho prívalového dažďa dochádza na území...

Posted by Myjava - oficiálna stránka samosprávy on Friday, September 13, 2024

16:30 Hasiči zasahovali v priebehu piatka od 6.00 h do 15.00 h v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou v Bratislavskom kraji pri 52 udalostiach. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.
"Desiatky príslušníkov HaZZ a členov dobrovoľných hasičských zborov obcí odstraňovalo najmä spadnuté stromy z ciest, chodníkov, zaparkovaných vozidiel či trolejového vedenia," uviedol hovorca. Ako doplnil, vodu zo zatopených ulíc odčerpávali najmä v okrese Malacky, kde hasiči podľa neho zároveň pracujú aj na stavaní protipovodňových bariér.

16:15 Dážď sa postupne presúva aj na východné Slovensko. Studený front postupujúci cez naše územie sprevádzajú slabšie lokálne búrky a menšia blesková aktivita, informuje imeteo.sk. Na krajnom východe ale v porovnaní so západným Slovenskom je o 16:00 hod stále vonkajšia teplota na úrovni +26 stupňov Celzia.

15:45 Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave monitorujú od skorých ranných hodín povodňovú situáciu na miestach, kde vzhľadom na aktuálne poveternostné podmienky hrozí riziko záplav. Jedným z takých miest je aj okolie rieky Morava a kompa Záhorská Ves – Angern, v prípade potreby sú pripravení ihneď zasiahnuť, informujú na sociálnej sieti.

MIMORIADNY ONLINE Kritická situácia
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

MIMORIADNY ONLINE Kritická situácia
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

 

AKTUÁLNU SITUÁCIU NA ÚZEMÍ BRATISLAVSKÉHO KRAJA INTENZÍVNE SLEDUJEME 👥Policajti Krajského riaditeľstva Policajného...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Friday, September 13, 2024

15:30 Výdatné zrážky budú pokračovať aj cez víkend (v sobotu 14. 9. a nedeľu 15. 9.), a to najmä na Záhorí a v oblasti Myjavy. V nedeľu cez deň by mala ich intenzita začať klesať. Na tlačovom brífingu o tom informovala meteorologička Nikoleta Hrušková.
"Najvýdatnejšie zrážky sa budú vyskytovať dnes počas dňa, a to hlavne na Záhorí a v oblasti Myjavy. Potom v sobotu počas dňa taktiež na Záhorí a na Myjave a v noci na nedeľu. Úhrny očakávame na úrovni od 40 do 80 milimetrov za tieto obdobia," uviedla.
V súčasnosti prší takmer na celom Slovensku s výnimkou Zemplína a Prešovského kraja. Najväčší úhrn zrážok meteorológovia zaznamenávajú na Záhorí, v Malých Karpatoch a v oblasti Myjavy, kde platí tretí stupeň výstrah.

 

Vývoj na najbližšie hodiny Zrážkové pásmo postupne prechádza cez celé naše územie a miestami prináša aj výdatné zrážky...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Friday, September 13, 2024

15:15 SHMÚ očakáva v piatok ďalší vzostup vodných hladín pre zrážkovú činnosť na Morave a Dunaji, ale i na ďalších tokoch. Informoval o tom na sociálnej sieti s tým, že v najviac zasiahnutých oblastiach je nutné počítať so sprievodnými javmi aj mimo tokov.
Do sobotného (14. 9.) rána je podľa nich najmä na tokoch západného a stredného Slovenska pravdepodobnosť dosiahnutia prvého až druhého stupňa povodňovej aktivity (SPA). Kulminácie tokov v zasiahnutých povodiach očakávajú počas víkendu, najmä v noci zo soboty na nedeľu (15. 9.) a v nedeľu počas dňa. Na dolných úsekoch väčších tokov (vrátane Moravy a Dunaja) zase v úvode nového týždňa.

15:00 Hydrologická situácia v Malackách je stabilizovaná, riziko povodní, až na možnosť lokálne zaplavených miest, nehrozí. Okresné mesto na Záhorí to uviedlo na sociálnej sieti.
Primátor Malaciek Juraj Říha vysvetlil, že mesto chránia okolité rybníky, ktoré zatiaľ majú dostatočnú kapacitu na zachytenie zrážok. 

 

SITUÁCIA V MALACKÁCH JE STABILIZOVANÁ, informuje primátor Juraj Říha. „Vďaka rybníkom v okolí je mesto chránené,...

Posted by malacky.sk on Friday, September 13, 2024

14:50 Na cestách v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) je veľké množstvo vody, hlásené sú aj spadnuté stromy či konáre. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.
Polícia upozornila na zaplavenú cestu druhej triedy medzi Cerovou a Prievalmi v okrese Senica. "Cesta je prejazdná, avšak zvýšte v tomto úseku opatrnosť," vyzvala vodičov.

14:30 V Malackách zasadal krízový štáb prezidenta HaZZ na Záchrannej brigáde, kde bolo povodie rieky Morava rozdelené na 2 zásahové úseky – 1. Trnavský kraj a 2. Bratislavský kraj. V súčasnosti prebiehajú intenzívne protipovodňové opatrenia v oblasti povodia rieky Morava a na miestach sú viaceré zložky vrátane príslušníkov HaZZ, členov DHZO, vojakov a kadetov PZ.

 

Dnes 13.9. zasadal krízový štáb prezidenta HaZZ na Záchrannej brigáde HaZZ v Malackách, kde bolo povodie rieky Morava...

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Friday, September 13, 2024

14:15 Veliteľ zásahu úseku Kopčany v okrese Skalica Juraj Klátik z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) uviedol, že vojaci pomôžu pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava. "Momentálne si navážame stavebný materiál, čo je piesok a vrecia. Na mieste máme 40 kadetov Strednej odbornej školy Policajného zboru v Pezinku, 40 príslušníkov Ozbrojených síl SR a desať príslušníkov HaZZ," povedal Klátik.
Podotkol, že cieľom prác sú preventívne opatrenia, aby sa predišlo vyliatiu rieky z koryta. "Spevnenie hrádze robíme v úseku štyri kilometre od Kopčian smerom na Holíč. Zatiaľ budeme vrecia ukladať v jednom rade, poprípade potom pridáme druhý alebo tretí rad. Podľa toho, ako bude stúpať hladina rieky," dodal.
Priblížil, že druhý zásahový úsek sa nachádza pri Veľkých Levároch. Tam majú byť okrem vriec s pieskom ukladané aj protipovodňové bariéry, ktoré sa naplnia vodou.

Situácia na stanici Kopčany-Morava je dramatická, modelová predpoveď ukazuje 3. SPA
Zobraziť galériu (34)
Situácia na stanici Kopčany-Morava je dramatická, modelová predpoveď ukazuje 3. SPA  (Zdroj: SHMÚ.sk)

14:00 Polícia Bratislavského kraja na sociálnej sieti informuje o mimoriadnej situácii. Policajné hliadky boli vyslané na Slovanské nábrežie do mestskej časti Devín, kde došlo k zatopeniu časti parkoviska. Na Budyšínskej ulici došlo k pádu konára na vozovku, na Odborárskej ulici a Račianskej ulici v blízkosti Depa Krasňany boli vykonávané úkony spojené s padnutým stromom na dve motorové vozidlá. Vodičov upozorňujú, aby neparkovali pod stromami, ani na miestach, kde by mohlo dôjsť k zatopeniu áut.

MIMORIADNY ONLINE Kritická situácia
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

MIMORIADNY ONLINE Kritická situácia
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

13:40 SHMÚ informuje, že vzostup hladín riek pozorujú od ranných hodín, najmä v lokalitách s najvyššími úhrnmi zrážok. Hladiny stúpajú predovšetkým v povodí Myjavy, Moravy, na prítokoch Malých Karpát zo záhorskej aj podunajskej strany. Výrazný vzostup zaznamenali aj v hornej časti slovenského úseku Moravy a Dunaja. Na tokoch západného a stredného Slovenska hrozí do sobotného rána prvý a druhý stupeň povodňovej aktivity. 

Úhrny zrážok sa kontinuálne navyšujú, situácia na Morave sa zhoršuje
Zobraziť galériu (34)
Úhrny zrážok sa kontinuálne navyšujú, situácia na Morave sa zhoršuje  (Zdroj: SHMÚ.sk)

13:30 Juhomoravskí hasiči v súvislosti so silnými dažďami a hroziacimi povodňami v piatok evakuovali viac než 100 študentov, ktorí sa spolu s vedúcimi nachádzali v chatovej oblasti Biskoupky pri Brne. Uviedli to na sociálnej sieti X. Evakuovať sa preventívne museli aj študenti Masarykovej univerzity v Brne, ktorí bývali na internáte. Škola zároveň pozastavila nástup českých a slovenských študentov na ostatné internáty, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Oblasť, kde sa internáty nachádzajú, by podľa vedenia univerzity mohla v nedeľu zasiahnuť storočná voda, ktorá by budovy mohla zaplaviť až do výšky pol metra.

Na väčšine územia v Českej republike platí najvyšší stupeň nebezpečenstva
Zobraziť galériu (34)
Na väčšine územia v Českej republike platí najvyšší stupeň nebezpečenstva  (Zdroj: Facebook/ČHMÚ)

13:15 Podľa portálu Severe Weather bola na stanici Pernek (Záhorie) prekonaná prvá méta a úhrn zrážok 100 mm. 

 

✅1.méta 100 mm prekonaná ℹ️Na Stanici Pernek (Záhorie) od včerajšieho rána už spadlo 100 mm, na druhej strane kopca...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Friday, September 13, 2024

13:00 Intenzívne zrážky a prípadné povodne predstavujú veľké nebezpečenstvo aj pre zvieratá. Upozornilo na to občianske združenie Sloboda zvierat. Zvieratám je preto potrebné zaistiť bezpečný a suchý úkryt, najlepšie v dome.
Psy by nemali byť na reťaziach či v kotercoch. "V prípade vybreženia riek a povodní zviera nemá šancu uniknúť a zachrániť si život," podotklo združenie. Zabezpečiť ochranu zvieraťa pred nepriazňou počasia odporúča pripomenúť aj ostatným ľuďom. Povinnosť ochrany im prikazuje aj vyhláška o ochrane spoločenských zvierat.
"Tu už nejde len o niekoľkodňové státie v daždi a blate na reťazi bez búdy či v provizórnom koterci, teraz môže ísť o život," uviedlo združenie.

 

⚠️💦🌊 Na západnom Slovensku už intenzívne, vytrvalo prší a má to pokračovať aj ďalšie dni a na väčšine územia Slovenska....

Posted by Sloboda zvierat on Friday, September 13, 2024

12:50 Mesto Bratislava vyhlásilo v piatok na základe stanovísk Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) a vývoja meteorologickej situácie mimoriadnu situáciu. Zároveň preventívne od poobedia uzatvorí parkovisko na Tyršovom nábreží (Lunapark). TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.
"Hlavné mesto vyhlásilo dnes mimoriadnu situáciu. V prípade potreby umožní operatívnejšie a efektívnejšie vykonať potrebné opatrenia a práce v nadväznosti na predchádzanie alebo aj prípadné odstránenie vzniknutých škôd spôsobených počasím," skonštatoval Bubla.

12:40 Polícia upozorňuje na bezpečnosť a ohľaduplnosť na cestách počas silných dažďov. Vodičov vyzýva, aby zvýšili opatrnosť a jazdu prispôsobili povahe vozovky, stavu ciest i svojim schopnostiam a zručnostiam. Riskovať v tomto počasí sa podľa nej nevypláca. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Martina Sláviková.
"Mohutné dažde v kombinácii so silným vetrom, predovšetkým v západných častiach Slovenska, môžu skomplikovať situáciu v cestnej premávke," pripomenula Sláviková s tým, že polícia situáciu monitoruje.

12:30 Situácia v obciach nachádzajúcich sa v okrese Malacky pri rieke Morava je zatiaľ pokojná. Samosprávy sa však pripravujú na jej prípadné zhoršenie v dôsledku pretrvávajúceho dažďa a avizovaného silného vetra.
Do areálu bývalého družstva v obci Záhorská Ves bude navezený piesok určený na napĺňanie vriec. "Zatiaľ je u nás situácia pokojná. Premáva ešte aj kompa. Myslím si, že to bude dramatickejšie až od zajtra" uviedol pre TASR zástupca starostu Záhorskej Vsi Pavol Danihel.
Na krátkom úseku v obci Suchohrad bola inštalovaná mobilná protipovodňová bariéra. "Dúfam, že nepríde až k takej kritickej situácii, ako bola v roku 2006. A že sa nám nestane niečo podobné, ako vtedy zažila rakúska strana," povedal pre TASR starosta Suchohradu Jozef Temer. Podotkol, že v obci sa snažia byť pripravení na zhoršenie situácie.
Starosta obce Gajary Martin Rybecký poukázal na to, že v obci sledujú najmä stav a naplnenosť kanalizácie a odtoky vody. "Postupne sa pripravujeme na prípadné napĺňanie vriec pieskom," dodal pre TASR.

12:10 V súvislosti s predpoveďou výdatných zrážok a záplav v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bude profesionálnym hasičom k dispozícii 4600 príslušníkov dobrovoľných hasičských zborov v kraji. Po piatkovom zasadnutí Štábu pre krízové situácie TSK o tom informoval predseda TSK Jaroslav Baška. Z deviatich okresov TSK je podľa neho v ôsmich vyhlásený druhý stupeň hydrologickej výstrahy, v okrese Myjava platí výstraha najvyššieho tretieho stupňa. 

11:35 Banskoštiavnická spoločnosť Mestské lesy vydala vzhľadom na aktuálne počasie a meteorologické predpovede upozornenie týkajúce sa návštev lesa.
"Z dôvodu nepriaznivých meteorologických predpovedí, pre hroziace povodne a silný nárazový vietor, odporúčame návštevníkom Banskej Štiavnice a Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy, aby v najbližších dňoch vzhľadom na vlastnú bezpečnosť nevstupovali do lesov a nezdržiavali sa v lesných porastoch," uviedla spoločnosť na svojej internetovej stránke.

 

🚷 NEBEZPEČENSTVO NÁVŠTEVY LESA 🚷 🌲Z dôvodu nepriaznivých meteorologických predpovedí - pre hroziace povodne a silný...

Posted by Mesto Banská Štiavnica on Friday, September 13, 2024

11:30 Úroveň vodných hladín v Piešťanoch a okolí je zatiaľ štandardná. Mesto pozorne sleduje aktuálnu situáciu, v pohotovosti sú všetky zainteresované organizačné zložky. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.
Mesto spresnilo, že hladiny rieky Váh a potoka Dubová sa zatiaľ nezdvíhajú. "Môžeme potvrdiť, že aj situácia v meste je v tejto chvíli bežná - ako v každý iný daždivý deň," doplnila samospráva.

Zaplavená cesta medzi Chtelnicou a Dechticami, zasahovali hasiči aj s technikou
Zobraziť galériu (34)
Zaplavená cesta medzi Chtelnicou a Dechticami, zasahovali hasiči aj s technikou  (Zdroj: Facebook/DHZ Chtelnica)

 

AKTUÁLNU SITUÁCIU MONITORUJEME, ÚROVEŇ VODNÝCH HLADÍN JE ŠTANDARDNÁ Mesto Piešťany pozorne sleduje aktuálnu situáciu, v...

Posted by Mesto Piešťany on Friday, September 13, 2024

11:25 Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu na rieke Morava a predpoveď na najbližšie dni boli vodohospodári a hasiči poverení určiť miesta, kde by mohlo prísť k regulovanému vypusteniu rieky mimo obývaných oblastí. Po piatkovom zasadnutí ústrednej povodňovej komisie o tom informoval podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Ústredná povodňová komisia po rokovaní: V prípade zhoršenej situácie na rieke Morava zvážia jej cielené vypustenie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:20 Primátor Levoče Miroslav Vilkovský zvolal v piatok krízový štáb v súvislosti s avizovaným intenzívnym dažďom. V okrese Levoča sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 70 až 120 milimetrov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Okrem iného už v Levoči pristúpili k regulácii tamojšej vodnej nádrže.

11:15 Český hydrometeorologický ústav aktualizoval výstrahu pred povodňami. Na niektorých miestach očakávajú viac ako 50-ročnú vodu. Varovanie rozšírili o oblasť Krušné hory a v Plzeňskom kraji platí výstraha pred silným vetrom.

 

⚠️ Aktualizace výstrahy ČHMÚ ℹ️ Tato výstraha rozšiřuje varování před povodňovým ohrožením a v některých oblastech...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, September 13, 2024

11:00 SHMÚ informuje, že intenzita zrážok sa v najbližších hodinách zvýši najmä na Záhorí. Na krajnom západe Slovenska je mimoriadne chladno, miestami len 7 °C, kým na východe je pred frontom podstatne teplejšie, pod Vihorlatom až 25 °C. 

Najvýdatnejšie zrážky sa vyskytujú na Záhorí s intenzitou 5-10 mm/h
Zobraziť galériu (34)
Najvýdatnejšie zrážky sa vyskytujú na Záhorí s intenzitou 5-10 mm/h  (Zdroj: SHMÚ.sk)

10:30 Na mimoriadnu situáciu upozorňujú aj Lesy SR. Širokej verejnosti pre hroziace povodne a silný nárazový vietor neodporúčajú vstupovať do lesov a nemajú sa zdržiavať v lesných porastoch. 

10:15 Dnes o 12:00 bude hlasitá skúška sirén v mestách a obciach na Slovensku. Ministerstvo vnútra upozorňuje, že ide len o skúšku a ľudia nemajú prepadať panike.

 

🔊 V PIATOK NÁS ČAKÁ HLASITÁ SKÚŠKA SIRÉN S VÝNIMKOU KRAJSKÝCH MIEST 🔊 🕹Sirény sa budú spúšťať iba miestnym ovládaním...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Thursday, September 12, 2024

10:00 Dnes popoludní by podľa modelovej predpovede mala stúpnuť aj hladina Dunaja a v nedeľu by môže Dunaj dosiahnuť 1. SPA. Aktuálne je situácia najhoršia na rieke Morava Podľa modelu SHMÚ môže Morava už dnes okolo polnoci dosiahnuť 1.SPA a v nedeľu až 3. SPA.

Modelová predpoveď vodného stavu Devin-Dunaj na nasledujúcich 48 hodín
Zobraziť galériu (34)
Modelová predpoveď vodného stavu Devin-Dunaj na nasledujúcich 48 hodín  (Zdroj: SHMÚ.sk)

Modelová predpoveď vodného stavu Moravský Svätý Ján - Morava
Zobraziť galériu (34)
Modelová predpoveď vodného stavu Moravský Svätý Ján - Morava  (Zdroj: SHMÚ.sk)

09:30 Zrážkové pásmo postupuje cez juhozápad Slovenska, trvalý, na návetriach aj výdatný dážď zasahuje najmä Záhorie a okolie Malých Karpát. Od štvrtka (12. 9.) napršalo v spomínaných regiónoch už 40 až 60 milimetrov (mm), v ostatných regiónoch na západe päť až 20 mm. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.
"Úhrny zrážok výrazne klesajú smerom na východ a od osi Dolný Kubín - Lučenec sme zrážky doposiaľ zaznamenali len výnimočne," konštatuje SHMÚ s tým, že na Honte, Pohroní a Ponitrí pozorujú meteorológovia zrážky vo forme prehánok, ojedinele aj búrok.
"Tiež pozorujeme prvú odozvu na vodných tokoch, a to v povodí Myjavy, menších tokoch v Malokarpatskej oblasti a stúpať začala aj Morava a Dunaj," poznamenal SHMÚ.

Kumulatívny úhrn zrážok od štvrtka 12.9.
Zobraziť galériu (34)
Kumulatívny úhrn zrážok od štvrtka 12.9.  (Zdroj: SHMÚ.sk)

09:15 V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči i dobrovoľní hasiči v Bratislavskom kraji od štvrtka (12. 9.) do piatka do 6.00 h pri 14 udalostiach. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.
"Celkom 22 príslušníkov HaZZ a 23 členov dobrovoľných hasičských zborov odstraňovalo najmä spadnuté stromy z komunikácií a zaparkovaných vozidiel," približuje HaZZ.
Bratislavskí hasiči zasahovali sedemkrát, dobrovoľní hasiči z Petržalky dvakrát a členovia dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí Pezinok, Malacky, Stupava a Píla zasahovali celkovo pri piatich udalostiach.

 

🌧️Buďme pripravení a svojou zodpovednosťou a prípravou pomôžme predísť škodám na zdraví a majetku.🚒

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Thursday, September 12, 2024

09:00 V súvislosti s varovaniami o možných nepriaznivých poveternostných podmienkach počas najbližších dní je mesto Kežmarok v plnej pohotovosti. Vedúci civilnej ochrany a krízového riadenia na tamojšom mestskom úrade Ladislav Melikant uviedol, že exponovaným miestom zostáva Ľubický potok, ktorý pravidelne monitorujú.
Primátor mesta Ján Ferenčák zdôraznil, že mesto berie varovania vážne a je plne pripravené reagovať na akékoľvek nepriaznivé situácie. Mesto Kežmarok tiež využíva varovný systém so šiestimi elektronickými sirénami rozmiestnenými po celom území. 

 

AKTUÁLNE💦⚠️Zatiaľ najvyššie úhrny sú na našom území zaznamenané v obci Plavecký Peter, kde za posledných 24 hodín...

Posted by www.iMeteo.sk on Friday, September 13, 2024

8:40 Doprava v hlavnom meste i smerom do Bratislavy sa v piatok ráno na niektorých miestach spomaľuje. Dôvodom sú kolóny i nehody. Informuje o tom Zelená vlna STVR.
Nehodu dokumentujú na diaľnici D2 pri výjazde Lamač smerom na tunel Sitina, vodiči musia počítať s 15-minútovým zdržaním aj na obchádzkovej trase po starej ceste. Nehoda sa stala aj na začiatku Mosta Lanfranconi smerom z Petržalky, kde v ľavom jazdnom pruhu havarovalo osobné auto. zdržanie je desať minút.
Vodiči si postoja aj na vjazde do Bratislavy zo Stupavy po D2 a po ceste I/2, kde je hlásené zdržanie 20 minút. Rovnako sa zdržia aj na starej Seneckej ceste smerom do Bratislavy.
Na Hradskej ulici v Bratislave, smerom k nákupnému centru na Ivánskej ceste, upozorňuje Zelená vlna STVR na spadnutý strom, ktorý vodiči obchádzajú v protismere.

 

Zrážkové pásmo zvlneného studeného frontu podľa predpokladov postupuje v týchto chvíľach cez juhozápad územia (obr. 1)....

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, September 12, 2024
 

‼️ LEJAKY NA SLOVENSKU ÚRADUJÚ AJ DNES, DÁVAJTE SI POZOR ‼️

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Thursday, September 12, 2024

8:32 Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom platia pre okresy Malacky, Senica, Skalica a Myjava. Počas intenzívneho dažďa tam môže spadnúť okolo 200 milimetrov (mm) zrážok.
Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Topoľčany, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Nové Mesto nad Váhom, Ilava, Bánovce nad Bebravou, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Bytča. Meteorológovia tam miestami očakávajú úhrn zrážok 120 až 180 mm.
Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja, niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja. Úhrn zrážok tam môže byť 70 až 120 mm.
So silnejším vetrom treba počítať v celom Bratislavskom a Trnavskom kraji a niektorých okresoch Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Podľa meteorológov môže vietor dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 kilometrov za hodinu (km/h), v nárazoch 65 až 85 km/h.

8:30 V bratislavskom Ružinove spadlo niekoľko stromov. V pohotovosti je niekoľko pilčíckych tímov a jeden tím na odčerpávanie vody (s vlastným výkonným čerpadlom). Zároveň prosia ľudí o opatrnosť a lokalizáciu prípadných spadnutých stromov, vytopení alebo nalomených konárov.

V bratislavskom Ružinove už museli odstraňovať niekoľko spadnutých stromov
Zobraziť galériu (34)
V bratislavskom Ružinove už museli odstraňovať niekoľko spadnutých stromov  (Zdroj: Facebook/Ružinovský podnik)

8:15 V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali príslušníci HaZZ a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Trnavskom kraji od 12. septembra (od 6:00 hod) do 13. septembra 2024 (do 6:00 hod) celkom 9-krát. 

"Hasiči odstraňovali popadané a naklonené stromy z cestných komunikácií, ktoré bezprostredne ohrozovali bezpečnosť premávky. Pri odstraňovaní následkov nepriaznivého počasia zasahovalo celkom 10 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a17 členov dobrovoľných hasičských zborov. Nasadených bolo 9 kusov hasičskej techniky,"  informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

Radarové informácie zo SHMÚ, najdramatickejšia situácia bude na západe a severozápade
Zobraziť galériu (34)
Radarové informácie zo SHMÚ, najdramatickejšia situácia bude na západe a severozápade  (Zdroj: SHMÚ.sk)

8:10 SHMÚ vydal výstrahy najvyššieho stupňa. 3. stupeň výstrahy platí pre okres Senica, Skalica, Myjava a Malacky.

Na Záhorí platí hydrologická výstraha tretieho stupňa
Zobraziť galériu (34)
Na Záhorí platí hydrologická výstraha tretieho stupňa  (Zdroj: SHMÚ.sk)

Už v nasledujúcich hodinách sa zrážky zintenzívnia a spadne 50 až 110 mm. Mimoriadne nepriaznivá situácia bude na západnom a severozápadnom Slovensku a po 13:00 hod by sa mohla ešte zdramatizovať, informuje imeteo.sk.

Za hodinu by mohlo lokálne spadnúť až 10 mm zrážok, čo je mimoriadne veľa. Intenzívny dážď je očakávaný až do večerných hodín. A hoci by sa mohlo zdať, že vo večerných hodinách dážď ustal, v sobotu ráno sa pridá ďalšia vlna zrážok, ktorá spôsobí povodne. Tie by mohli páchať aj materiálne škody a dvíhať hladiny vodných tokov. Situáciu sledujeme ONLINE.

Viac o téme: PovodnePočasieBúrkyZrážkyExtrémne úhrny zrážok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu