Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Izraelskí yjednávači vyjadrili ohľadne prímeria v Gaze "opatrný optimizmus"

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Izraelskí vyjednávači vyjadrili po rokovaniach v katarskej Dauhe "opatrný optimizmus" v súvislosti so smerovaním k dohode o prímerí v Gaze, uviedol v sobotu úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

"Tím vyjadril premiérovi opatrný optimizmus ohľadne možnosti smerovania k dohode založenej na najnovšom americkom návrhu," uvádza sa vo vyhlásení."Je tu nádej, že veľký nátlak na (palestínske radikálne hnutie) Hamas zo strany Spojených štátov a sprostredkovateľov povedie k odstráneniu jeho nesúhlasu s americkým návrhom, čo potenciálne umožní v rokovaniach prielom," dodal Netanjahuov úrad.

Rokovania o prímerí v Dauhe boli v piatok prerušené a vyjednávači sa opäť stretnú na budúci týždeň. Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády uviedol, že USA spolu so sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta v piatok predložili premosťovací návrh, ktorý zmazáva takmer všetky rozdiely medzi jednotlivými stranami rokovania.

Izraelskí yjednávači vyjadrili ohľadne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Americký prezident Joe Biden pôvodne koncom mája predložil návrh trojfázovej mierovej dohody, no sprostredkovatelia narazili na opakované prekážky.

Viac o téme: PrímerieIzraelPásmo GazyVyjednávači
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu