Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Slovensko bojuje s extrémnymi povodňami: Evakuácia aj rozsiahle škody! V TÝCHTO oblastiach je situácia najhoršia

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Topky/Ján Zemiar, Facebook/Hasičský a záchranný zbor, Facebook/Bratislavský kraj)

BRATISLAVA - Slovensko v týchto dňoch čelí extrémnym povodniam, ktoré zasiahli viaceré regióny krajiny. Kritická situácia je momentálne v Bratislave a jej okolí, kde výdatné dažde spôsobili záplavy, evakuácie a rozsiahle materiálne škody. V Devínskej Novej Vsi a Kuchyni muselo byť evakuovaných približne 200 ľudí. Kritická situácia postihla aj ďalšie oblasti, ako Pernek alebo Čadcu, kde zaznamenali rozsiahle škody.

Kritická situácia v Devínskej Novej Vsi

V Bratislave hlásia veľké škody. Hasiči tam mali plné ruky práce s vyvrátenými stromami, ktoré mali podmočené korene. Výrazné obmedzenia mala MHD a viaceré cesty v Bratislavskom kraji boli alebo sú neprejazdné, vrátane cesty medzi Stupavou a Lozornom či z Kuchyne do Perneku.

Vyvrátené stromy na Trnavskom mýte pri nákupnom centre (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ministerstvo školstva odporučilo školám v Bratislavskom kraji, aby v súvislosti s vyhláseným najvyšším stupňom povodňovej aktivity zvážili zrušenie pondelkovej výučby. Najkritickejšia je situácia v Devínskej Novej Vsi, kde muselo byť pre hrozbu vody evakuovaných približne 100 ľudí. Približne rovnaký počet ľudí v nedeľu evakuovali aj v obci Kuchyňa.

Zatopené domy v Devínskej Novej Vsi
Zobraziť galériu (5)
Zatopené domy v Devínskej Novej Vsi  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V okrese Senec je výška hladiny vody už stabilizovaná, postupne klesá. V okrese Pezinok naďalej platí tretí stupeň. "Boli zatopené niektoré obytné domy, ide hlavne o stekanie prívalovej dažďovej vody z Malých Karpát," informoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Najväčší problém podľa neho pretrváva v okrese Malacky. V obci Láb, kde je rieka Malina, sú na mieste vojaci aj hasiči. Hladina miestneho potoka klesla aj vo vojenských lesoch pri Malackách. V obci Kuchyňa tečie jej stredom obrovská rieka. Situácia v Lozorne je stabilizovaná. Železničná trasa z Kuchyne do Rohožníka nie je prejazdná.

Dunaj dosiahol tretí stupeň povodňovej aktivity

V pondelok skoro ráno Dunaj v Bratislave dosiahol tretí stupeň povodňovej aktivity a dopoludnia jeho hladina presiahla výšku deväť metrov. Európsky veľtok by tam mal kulminovať v utorok na úrovni necelých 9,4 metra. Vodohospodári v uplynulých dňoch postavili v Bratislave mobilné protipovodňové bariéry. V lokalite pod hradom Devín, kde sa do Dunaja tiež vlieva rieka Morava, je vyhradené územie pre záplavovú vlnu. Platnosť najvyššieho stupňa výstrahy pred záplavami meteorológovia rozšírili na tri okresy na juhu Slovenska, ktoré ležia v povodí Dunaja.

Stavanie protipovodňovej steny v bratislavskom Devíne (Zdroj: TASR/Martina Kriková)


Najviac zrážok zaznamenali v Perneku

Od štvrtka, keď Slovensko zasiahla prvá vlna výdatného dažďa, spadlo doteraz najviac - vyše 350 litrov vody na meter štvorcový - v obci Pernek. Toto množstvo zrážok tam zvyčajne zaznamenajú za viac ako pol roka. Taktiež na niekoľkých ďalších meracích staniciach meteorológovia hlásili za terajších dažďov viac ako 200 litrov vody na meter štvorcový.

Slovensko bojuje s extrémnymi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/HAZZ)

Značné škody aj v Čadci

Niektoré mestá a obce na západnom a severozápadnom Slovensku hlásili počas víkendu lokálne záplavy. Napríklad Čadca zaznamenala značné škody na majetku. Uviedla tiež, že toto mesto zasiahla 50-ročná voda a že podobným záplavám čelila v roku 1997. Rieka Kysuca tam v nedeľu rano kulminovala tesne pod hranicou štyroch metrov.

Tretí stupeň povodňovej aktivity na rieke Kysuca
Zobraziť galériu (5)
Tretí stupeň povodňovej aktivity na rieke Kysuca  (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Po opadnutí vody radnica spolu s mestským podnikom služieb a dobrovoľnými hasičmi z Čadce i okolitých obcí začala v pondelok s čistením zatopených oblastí a objektov v postihnutých domácnostiach a priemyselnom parku.

Najviac postihnuté miesta

Slovensko bojuje s extrémnymi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Zrážky by mali ustať počas pondelkovej noci

Zrážky na Slovensku by mali ustať počas pondelkovej noci. Uviedli to hydrológ Peter Smrtník a meteorológ Andrej Kozák na tlačovej konferencii s tým, že očakávajú upokojenie hydrologickej situácie. Ako priblížil Kozák, momentálne je zamračené na celom území SR a kompaktné zrážky už ustávajú, vyskytujú sa miestami. "Ešte sa nám nejaké prehánky vyskytujú v Banskobystrickom kraji, na Spiši, ale toto nie sú kritické lokality," objasnil. Za pondelok podľa meteorológa zaznamenali zväčša päť až 25 milimetrov (mm) zrážok z tejto vlny, na juhozápade Slovenska okolo desať až 15 mm zrážok. Kysuce už podľa neho nie sú kritické.

Slovenský hydrometeorologický ústav o očakávanej meteorologickej a hydrologickej situácii na nasledujúce dni. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zložitá situácia zostáva podľa SHMÚ v povodí Moravy - na Záhorí, kde dochádza k dotekaniu menších prítokov z Malých Karpát. Ústav vysvetlil, že hladina Moravy v profiloch na hornom úseku naďalej mierne stúpa, smerom nižšie po toku je vzostup výrazný. V úseku nad sútokom s Dunajom dochádza podľa neho k vzdutiu jej hladiny, pričom v ohrození sú najmä Devín a Devínska Nová Ves.

Viac o téme: ZáplavyEvakuáciaBilanciaDunajPovodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu