Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Nikto by nemal podkopávať snahy o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, vyhlásil Biden

(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že žiadna zo strán Blízkeho východu by nemala podkopávať snahy o dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Hoci dosiahnutie dohody je podľa Bidena na dohľad, varoval, že proces sa "ešte zďaleka neskončil". "Nikto v regióne Blízkeho východu by nemal uskutočňovať kroky, ktoré by podkopali tento proces," napísal Biden na sociálnej sieti. Neskôr novinárom povedal, že je optimistický, pokiaľ ide o vyhliadky na prímerie. "Asi hodinu je to stále v hre. Som optimista. Zďaleka však nie je koniec," vyhlásil americký prezident v noci z piatka na sobotu. "Je tu ešte niekoľko problémov. Myslím však, že máme šancu," dodal bez uvedenia ďalších podrobností. Na otázku, kedy sa začne platiť dohoda o prímerí, ak bude dosiahnutá, Biden odpovedal: "To sa ešte uvidí."

archívne video

Hovorca IDF vysvetľuje kroky, ktoré podnikajú, aby pomohli medzinárodným organizáciám distribuovať humanitárnu pomoc civilistom v Gaze. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Rokovania v Dauhe

Izrael trvá na tom, že mier bude možný len vtedy, ak bude zničené palestínske militantné hnutie Hamas, zatiaľ čo Hamas vyhlásil, že akceptuje iba trvalé prímerie, nie dočasné. Rokovania o prímerí v Dauhe boli v piatok prerušené a vyjednávači sa opäť stretnú budúci týždeň. Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády uviedol, že USA spolu so sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta v piatok predložili premosťovací návrh, ktorý zmazáva takmer všetky rozdiely medzi jednotlivými stranami rokovania.

Biden pôvodne koncom mája predložil návrh trojfázovej mierovej dohody, no mediátori narazili na opakované prekážky. Konflikt v Pásme Gazy sa začal 7. októbra minulého roka po bezprecedentných útokoch militantov na Izrael.

Viac o téme: DohodaPrímerieRokovanie USAIzraelPásmo GazyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu