Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Palestínske vedenie vraj žiada Izrael, aby Abbásovi umožnil návštevu Pásma Gazy

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed, File)

RAMALLÁH/JERUZALEM - Palestínska samospráva údajne požiadala Izrael, aby umožnil jej prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi čoskoro navštíviť Pásmo Gazy. Abbás tento svoj úmysel avizoval minulý týždeň počas návštevy Turecka. V pondelok o tom informoval denník The Times of Israel (TOI).

Podľa spravodajského webu Walla generálny tajomník Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Husajn aš-Šajch v nedeľu poslal list izraelského poradcovi pre národnú bezpečnosť Cachimu Hanegbimu, ktorý obsahoval žiadosť umožniť Abbásovi vstup do Pásma Gazy cez priechod z územia Izraela, nie cez priechod Rafah z Egypta. Citovaný arabský zdroj naznačuje, že Abbás očakáva zamietnutie žiadosti. Podľa TOI Abbás následne toto odmietnutie využije na ďalšiu kritiku Izraela.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Abbás minulý štvrtok počas prejavu v tureckom parlamente oznámil zámer navštíviť Pásmo Gazy spolu s ďalšími členmi palestínskeho vedenia. V prejave kritizoval, že izraelské okupačné úrady úplne obmedzili prepravu potravín, vody, humanitárnej pomoci i ľudí. Pásmo Gazy je už totiž 11 mesiacov dejiskom ofenzívy izraelskej armády, ktorá je odvetou za teroristický vpád palestínskych kománd do obcí na juhu Izraela.

Cieľ Abbásovej návštevy

Podľa WAFA cieľom Abbásovej návštevy v Pásme Gazy je "stáť pri našich ľudoch, ktorí sú tam vystavení genocíde". Chce tiež "potvrdiť, že štát Palestína a Organizácia pre oslobodenie Palestíny sú legitímnymi autoritami na všetkých palestínskych územiach a chcú pracovať na obnovení národnej jednoty".

Abbás doplnil, že v tomto zmysle boli nadviazané kontakty s Organizáciou Spojených národov, stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN, arabskými a moslimskými štátmi, Ligou arabských štátov, Organizáciou islamskej spolupráce, Európskou úniou a Africkou úniou.

Viac o téme: Návšteva ŽiadosťIzraelGazaMahmúd AbbásPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu