Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Turista vhodil balík chrumiek do izolovanej jaskyne: Ignoroval vážnu hrozbu! Odborníci penia od zúrivosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOVÉ MEXIKO - Národný park Carlsbad Caverns v Novom Mexiku upozorňuje na Facebooku na znepokojivé správanie jedného z návštevníkov jaskyne. Vedenie parku pripomína, že prostredie v týchto podzemných priestoroch je obzvlášť citlivé a nedisciplinovanosť turistov môže narušiť jeho krehký ekosystém.

Návštevník Národného parku Carlsbad Caverns v Novom Mexiku nedávno odhodil uprostred jaskyne plné vrecko slanej pochutiny Cheetos. Vlhké prostredie jaskyne vytvorilo dokonalé prostredie pre nežiaduce mikroorganizmy a huby. „V meradle ľudskej perspektívy sa odhodené vrecko môže zdať banálne, ale pre život v jaskyni to môže zmeniť svet,“ informujú zamestnanci parku na Facebooku. Mikrobiálny život, ktorý tvoria jaskynné cvrčky, roztoče, pavúky a muchy, rozptyľuje prítomné živiny do okolitého prostredia. Týmto spôsobom by sa mohla rozšíriť aj pleseň, a to po všetkých blízkych povrchoch. Pôvodné živočíchy v jaskyni by tak pravdepodobne vyhynuli. Práve jaskyne sú voči takýmto javom obzvlášť zraniteľné. Keďže sú väčšinou izolované od zvyšku sveta, organizmy, ktoré v nich žijú, sa prispôsobili prostrediu a môžu byť citlivé na cudzie živočíchy a predmety. 

 

Great or small we all leave an impact wherever we go. How we choose to interact with others and the world we share...

Posted by Carlsbad Caverns National Park on Friday, September 6, 2024

Zamestnanci národného parku pracovali 20 minút na odstránení odpadkov a plesní z povrchu jaskyne v nádeji, že to nebude mať trvalé následky. „Všetci zanechávame stopu všade, kam prídeme, či už malú alebo veľkú. Zanechajme svet lepší, ako sme ho našli,“ píše sa v závere príspevku. Na webovej stránke parku sa tiež uvádza, že v jaskyni je zakázané konzumovať jedlo a nápoje, s výnimkou obyčajnej vody. Prinášanie čohokoľvek iného môže prilákať živočíchy, ktoré sa v tejto oblasti prirodzene nenachádzajú. V príspevkoch na sociálnych sieťach tiež vyzývajú návštevníkov, aby po sebe nezanechávali stopy. „Jaskyňa NIE JE veľký odpadkový kôš. Dokonca aj napriek tomu strážcovia na konci každého dňa prechádzajú chodníky a zbierajú odpad, ktorý po sebe zanechali,“ uviedli v jednom z príspevkov.

Ďalším dokonalým príkladom toho, aké krehké sú jaskynné ekosystémy, je incident, ku ktorému došlo v jaskynnom komplexe Lascaux nachádzajúcom sa v juhozápadnom Francúzsku. V komplexe sa nachádzajú jedny z najznámejších prehistorických jaskynných malieb na svete. Objavil ich húf vedcov a turistov v 40. rokoch 20. storočia, čo viedlo k jej zániku. Skupina ľudí zvýšila úroveň tepla a vlhkosti a do oblasti zaviedla aj nové mikroorganizmy. V nových podmienkach sa rýchlo rozmnožili huby a lišajníky, čím veľmi utrpeli a nástenné maľby, informovalo NBC. Ľudia ich nechceli poškodiť, ale už len tým, že na ne nadýchali, spôsobili značné škody. Jaskyne boli o 20 rokov pre verejnosť uzatvorené, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodzovaniu.

Viac o téme: JaskyňaBalíkEkosystémCheetos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu