Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Lacným nákupom z Číny zvoní umieračik! EÚ chystá zmenu, clo by sa malo platiť za každú položku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew, File, Getty Images)

BRATISLAVA/BRUSEL - Európska únia pripravuje plány na uvalenie ciel na lacný tovar nakupovaný od čínskych online predajcov vrátane Temu, Shein a AliExpressu, informoval Financial Times. Európska komisia koncom tohto mesiaca navrhne zrušenie súčasnej hranice 150 eur, pod ktorou je možné nakupovať položky bez cla, uvádza sa v správe.

archívne video

Prioritou bude implementácia colných systémov v rámci únie, tvrdí generálny riaditeľ colnej sekcie Milan Jurčina (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Lacným nákupom z čínskych obchodov zrejme zvoní umieračik. Minimálne v takom objeme, ako sa deje dnes. Podľa súčasných nariadení EÚ balíky zakúpené online z krajiny mimo EÚ nepodliehajú clu, ak je ich hodnota nižšia ako 150 eur. V roku 2023 dorazili do krajín EÚ dve miliardy balíkov s deklarovanou hodnotou menšou ako 150 eur. EÚ diskutuje o zrušení limitu ako súčasť projektu colnej reformy, ktorý Komisia navrhla v máji 2023, teraz by však mohlo dôjsť k urýchleniu jej uskutočneniu. Dôvodom je obrovský nárast lacného dovozu, uvádza sa v správe FT, na ktorú poukazuje agentúra Reuters.

Lacným nákupom z Číny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Rex Arbogast)

Ako uviedla pre tvnoviny Ingrid Ludviková, hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, v praxi sa ukázalo, že táto hranica býva do veľkej miery zneužívaná podvodníkmi, pretože viac ako polovica balíkov, ktoré prídu do EÚ, má vyššiu hodnotu, ako je tá deklarovaná. Zatiaľ sa naskytujú dve možnosti, ako by to po novom mohlo fungovať.

Tou lepšou možnosťou by bolo, že za tovar zaplatia kupujúci už pri kúpe tovaru. Opačný, ten horší prípad by nastal, keby musíme aj pre maličkosti za pár eur chodiť na colný úrad. Európska komisia však sľubuje, že chaos nehrozí. Pomôcť by mal nový colný orgán EÚ. „Cieľom je to, aby sa zjednodušila administratíva, či už pre podniky alebo aj národné orgány,“ povedala Ludviková. 

Lacným nákupom z Číny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew, File)

"Plne podporujeme snahy zákonodarcov o reformu," uviedol hovorca spoločnosti Shein, zatiaľ čo AliExpress, Temu a Európska únia okamžite nereagovali na žiadosti agentúry Reuters o vyjadrenie. Problémom s obrovským nárastom nákupov z Číny však nečelí len Európa. Kritici čínskych obchodov Shein a Temu v Spojených štátoch sa tiež sťažujú, že tam využívajú oslobodenie od dovoznej dane, aby podliezli konkurentov a vyhli sa colným kontrolám svojich výrobkov.

Lacným nákupom z Číny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew, File)

Viac o téme: AliexpressSheinTemuNákupy z číny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu