Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

REAKCIE politikov na Ficov prejav na Devíne: Šimečka poslal výzvu premiérovi, podľa Gröhlinga zneužil sviatok

Michal Šimečka a Branislav Gröhling reagujú na Ficov prejav na Devíne Zobraziť galériu (3)
Michal Šimečka a Branislav Gröhling reagujú na Ficov prejav na Devíne (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prestal urážať státisíce voličov, ktorí si vo voľbách vybrali myšlienky slobody, rovnosti a lepšej budúcnosti pre našu vlasť. Uviedol to na sociálnej sieti v reakcii na prejav Fica počas piatkového podujatia na bratislavskom Devíne. Fico kritizoval progresívne a liberálne ideológie, hovoril o potrebe postavenia silnej hrádze voči nim. Podľa šéfa SaS Branislava Gröhlinga Fico zneužil sviatok na šírenie nenávisti a bičovanie emócií.

"Premiér Fico vo svojom prvom verejnom vystúpení po atentáte prirovnal liberalizmus a progresivizmus k rakovine. Takto asi vyzerá ten povestný zmier v jeho podaní. Dovoľujem si ho vyzvať, aby prestal urážať státisíce voličov a voličiek na Slovensku, ktorí si vo voľbách vybrali myšlienky slobody, rovnosti a lepšej budúcnosti pre našu vlasť," napísal Šimečka.

video

Príhovor Roberta Fica na podujatí Posolstvo Cyrila a Metoda (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf PS pripomenul, že ak by sa Fico týmito hodnotami riadil počas svojej politickej dráhy, žilo by sa dnes všetkým ľuďom na Slovensku výrazne lepšie.

 

Premiér Fico vo svojom prvom verejnom vystúpení po atentáte prirovnal liberalizmus a progresivizmus k rakovine. Takto...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Friday, July 5, 2024

Fico vystúpil v piatok prvýkrát od atentátu na verejnosti. Na podujatí na hrade Devín v Bratislave počas celonárodných osláv 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie mal príhovor. Okrem iného v ňom hovoril aj o potrebe spoločne postaviť obrovskú hrádzu "nezmyselným, progresívnym a liberálnym ideológiám, ktoré sa šíria ako rakovina". V rámci obrany voči týmto ideológiám bude možno podľa jeho slov potrebné nájsť politickú zhodu na úprave Ústavy SR.

Fico zneužil sviatok na šírenie nenávisti a bičovanie emócií, reaguje Gröhling

"Robert Fico mal včera slávnostný prejav. Bohužiaľ neprekvapil. Zneužil sviatok na šírenie nenávisti a bičovanie emócií. Najhlbším dnom prejavu bolo, keď liberalizmus (teda slobodu) prirovnal k rakovine. V podstate tak vyhlásil vojnu demokracii a slobodnej súťaži myšlienok a hodnôt," reaguje na sociálnej sieti predseda SaS Branislav Gröhling.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (3)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Uviedol, že myšlienky slobody a liberalizmu na Slovensku vyznáva množstvo voličov, ktorých bude stále obhajovať. Uvádza, že po jeho štyroch vládach odchádzajú desiatky tisíc Slovákov práve do liberálnych krajín za lepším životom. "Rakovinou nie je žiadny liberalizmus. Rakovinou je politika nenávisti a korupcie, ktorá po 12 rokoch priniesla Slovensku iba úpadok," dodáva,

Namiesto chrlenia nenávisti by sa podľa jeho slov mohla vláda sústrediť konečne na zlepšenie života občanov Slovenska, ako napríklad dokončiť diaľnicu, zlacnieť potraviny a hypotéky, ktoré sľubovali ľuďom v kampani a podporiť sociálnu politiku.

Podľa Grendela treba začať hrádzou proti korupcii

"Začať treba hrádzou proti korupcii, ktorú ste zbúrali, pán premiér," reaguje na Fico preslov poslanec hnutia Slovensko Gábor Grendel. Tvrdí, že Ficovi nevyhovuje, aby kľúčovou témou budúcich volieb bolo zrušenie elitného útvaru prokuratúry, zníženie trestov za korupciu a amnestia pre oligarchov, ktoré podľa neho presadila vládna koalícia v predtým schválených zmenách v trestnom práve. Koalícia preto podľa Grendela potrebuje odkloniť pozornosť inde. "Ak im na toto z opozície niekto skočí, vyhrá Ficovi ďalšie voľby," hovorí.

Viac o téme: VoličiUrážkyBranislav GröhlingMartin Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu