Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Bude sa meniť Ústava SR? Minister je tomu otvorený! Tomáš reaguje na návrh SNS o minimálnych dôchodkoch

(Zdroj: koláž Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Strana Hlas-SD je pripravená diskutovať o možnej zmene Ústavy SR, preferuje však neotváranie kultúrno-etických a ideologických otázok, ktoré polarizujú spoločnosť. Vyplýva to z vyjadrenia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD) v rámci nedeľnej diskusnej relácie TA3 V politike. Opozičný poslanec za SaS Marián Viskupič kritizoval piatkové (5. 7.) slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o potrebe budovania hrádze proti progresivizmu a liberalizmu aj prípadnou zmenou ústavy.

"My v strane Hlas-SD sme skôr za to, aby sa neotvárali kultúrno-etické a ideologické vojny, pretože ešte viac môžu prispieť k polarizácii spoločnosti," zdôraznil Tomáš. Ak by prišiel Smer-SD v tejto súvislosti s návrhom na úpravu ústavy, Hlas-SD je podľa Tomáša pripravený zúčastniť sa na diskusiách. Poukázal však na to, že na zmenu ústavy sú potrebné aj hlasy opozície.

archívne video

A.Danko: Smer-SD, SNS a Hlas-SD tvoria stabilnú koalíciu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Kritika za Ficov prejav

Viskupič kritizoval piatkový Ficov prejav v rámci osláv sviatku svätých Cyrila a Metoda, kde premiér hovoril aj o potrebe budovania hrádze proti progresivizmu a liberalizmu. "Som presvedčený, že to bolo zneužitie kresťanského sviatku a zneužitie verejnoprávnej televízie," podotkol opozičný poslanec.

archívne video

Príhovor Roberta Fica na podujatí Posolstvo Cyrila a Metoda (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viskupič rešpektuje nález Ústavného súdu SR

V súvislosti s nedávnym rozhodnutím Ústavného súdu SR o trestných kódexoch Tomáš podčiarkol, že väčšina novely je v súlade s Ústavou SR. "Zo 435 ustanovení noviel trestných kódexov iba v piatich prípadoch Ústavný súd konštatoval rozpor s ústavou, aj to tri z nich boli len prechodné ustanovenia," zdôraznil minister.

Viskupič povedal, že nález Ústavného súdu SR rešpektuje. Rozhodnutie však podľa jeho slov treba vnímať v širších súvislostiach. Pristavil sa napríklad pri prijímaní novely v skrátenom legislatívnom konaní. "Ústavný súd povedal, že s tým nesúhlasí, že by to tak nemalo byť, zároveň povedal, že tá intenzita nebola až taká, aby to znamenalo celý neplatný zákon," dodal.

Tomáš chce diskutovať o minimálnych dôchodkoch, no bez podmienok

Minister Tomáš je pripravený diskutovať o návrhoch strany SNS na zmeny v minimálnych dôchodkoch, no iba vo vnútri koalície a bez predbežných podmienok. Minister v diskusnej relácii televízie TA3 V politike odmietol spájanie zmien v minimálnych dôchodkoch so schválením novely zákona o minimálnej mzde. Poslanec Viskupič upozornil na riziká spájané s razantným zvyšovaním minimálnej mzdy.

archívne video

Začal sa vyplácať rodičovský dôchodok, vyplatený bude jednorazovo (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Som pripravený sa rozprávať o minimálnych dôchodkoch, o nastavení nejakého možno vyššieho koeficientu, aby aj minimálne dôchodky ešte rástli vyšším tempom, ale poďme si to odborne vydiskutovať za zatvorenými dverami a nedávajme si verejné podmienky," povedal Tomáš. Pripomenul, že v minulom volebnom období, keď SNS nebola v parlamente, presadzoval Hlas-SD mimoriadnu valorizáciu dôchodkov aj rozmrazenie minimálnych dôchodkov.

Pri raste minimálnych dôchodkov poslanec pripomenul finančnú situáciu Sociálnej poisťovne

Viskupič varoval pred radikálnym zvyšovaním minimálnej mzdy. "Treba dávať veľký pozor, aby bola primeraná schopnostiam ekonomiky," povedal. Vláda by podľa neho mala počúvať nielen odborárov, ale aj zamestnávateľov. Pri raste minimálnych dôchodkov poslanec pripomenul finančnú situáciu Sociálnej poisťovne (SP). "Tento rok bude mať Sociálna poisťovňa deficit 2,5 miliardy eur, to je obrovská suma," zdôraznil. Pripomenul, že ešte pred tromi rokmi hospodárila SP s takmer vyrovnaným rozpočtom. "Krajina si nemôže požičať 2,5 miliardy ročne na to, aby vyplácala dôchodky," dodal.

Politici sa napriek ostatným názorovým rozdielom zhodli na správnosti opatrení v oblasti zamestnávania, ktoré v uplynulom týždni predstavil Erik Tomáš. Malo by ísť o krátenie, alebo odobratie dávok v hmotnej núdzi tým, ktorí bez dôvodu odmietnu pracovnú ponuku. Tomáš pripomenul, že už v súčasnosti tento princíp funguje v súvislosti s verejnoprospešnými prácami. "Ak takýto človek odmietne legitímnu a primeranú pracovnú ponuku, tak v takom prípade, prečo by mu mal štát dávať tú dávku v hmotnej núdzi?"

archívne video

SaS nepovažuje nové 13. dôchodky za sociálne ani solidárne (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Toto je veľmi dobrá iniciatíva, veľmi dobré riešenie od pána ministra a ja mu držím palce, aby sa to z legislatívneho zámeru dostalo cez celý legislatívny proces štandardný až do úspešného zákona," povedal Viskupič.

Politici sa zhodli aj na tom, že bude treba vyriešiť veľa sporných bodov, napríklad exekúcie, ktoré odrádzajú ľudí od legálneho zamestnania. "Práve minister práce sa má chytiť tejto témy a pokúsiť sa niečo z nej urobiť. Preto som predstavil legislatívny zámer, aby sa o tom diskutovalo odborne, politicky aj laicky a dúfam, že z toho vyjde presne zákon, ktorého cieľom bude reálne zamestnať ľudí v reálnom zamestnaní," dodal Tomáš.

Viac o téme: HlasErik TomášÚstava SRMarián Viskupič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu