Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

EÚ a Varšava vyjadrili znepokojenie nad ohlásenou Orbánovou cestou do Moskvy

Vladimir Putin a Viktor Orbán
Vladimir Putin a Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

BRUSEL/VARŠAVA - Predseda Európskej rady Charles Michel a poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok vyjadrili znepokojenie nad plánovanou cestou maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy. Maďarsko je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ. Informuje agentúra AFP.

Orbán je jediný líder členskej krajiny EÚ, ktorý udržiava blízke vzťahy s Kremľom aj po spustení ruskej invázie na Ukrajinu, konštatuje AFP. Maďarsko v pondelok 1. júla prevzalo polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ od Belgicka. "Rotujúce predsedníctvo v EÚ nemá mandát na angažovanie sa s Ruskom v mene EÚ," napísal Michel na sociálnej sieti X. Postoj Európskej rady je podľa jeho slov jasný: agresorom je Rusko.

"Žiadne rokovanie o Ukrajine sa nemôže uskutočniť bez Ukrajiny," dodal. Poľský premiér Tusk na X uviedol, že "správy o vašej ceste do Moskvy nemôžu byť pravdivé, Viktor Orbán, alebo môžu?" Orbán sa má v Moskve stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedli viaceré médiá. V prípade uskutočnenia cesty bude prvým európskym lídrom, ktorý Rusko navštívil od apríla 2022, keď tam bol rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer, pripomína AFP. Maďarská vláda v súvislosti s cestou na žiadosť o vyjadrenie nereagovala. Orbán sa v utorok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Viac o téme: MoskvaVaršavaViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu