Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Úžasná Francúzka: Prežila tragédiu, hrávala nahá pred kamerou a odvahu má i po osemdesiatke

Catherine Deneuve Zobraziť galériu (5)
Catherine Deneuve (Zdroj: Société des Films Sirius)

FRANCÚZSKO - V skutočnosti nikdy nechcela hrať. Milovala módu a eleganciu a túžila sa stať módnou návrhárkou, ale bola dcérou divadelných a filmových hercov Mauricea Dorléaca a Renée Deneuvovej. Film ju nakoniec dostal.

V čase, keď krásna Catherine Fabienne Dorléacová (81) pred kamerou len začínala, bola už jej staršia sestra Françoise Dorléacová († 25) uznávanou herečkou. Práve s Françoise neskôr spievala a tancovala v Slečinkách z Rochefortu. Tragický osud sestry, ktorá po dopravnej nehode zaživa zhorela v aute, ju veľmi poznačil. Prijala dievčenské meno svojej mamy a Catherinina maska ​​chladnej blond krásky, modernej, nezávislej a krehkej ženy bola možno spôsobom, ako sa s tragédiou vyrovnať. Filmovania sa nevzdala. Jej neresťou sú cigarety a červené víno. Je predsa Francúzka!

Úžasná Francúzka: Prežila tragédiu,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nord-Quest Productions)

Ako mladá neunikla pozornosti režiséra Rogera Vadima, vycítil v nej charakter odlišný od ostatných herečiek toho obdobia. Z ich pracovno-ľúbostného vzťahu vzišiel syn Christian (61), keď mala Catherine len 20 rokov. Čoskoro sa však rozišli a Catherine sa vydala za Davida Baileyho (86), fotografa hviezd. Ani tento vzťah nevydržal, nežili spolu, ale rozviedli sa až v roku 1972. Najdlhšie, oficiálne štyri roky žila krásna Francúzka s talianskym hercom Marcellom Mastroiannim († 72), ženatým s herečkou Florou Carabellou († 73), ktorý sa ako katolík odmietol rozviesť. Z ich vzťahu sa narodila Chiara Mastroianni (52), herečka ako sú obaja rodičia.

Miloš Forman, Catherine Deneuve a Chiara Mastroianni
Zobraziť galériu (5)
Miloš Forman, Catherine Deneuve a Chiara Mastroianni  (Zdroj: Aerofilms)

Filmová kariéra Catherine sa ráta na takmer sedem desiatok rokov. Na plátne zažiarila v mnohých kontroverzných rolách. Preslávila sa úlohou dobrovoľnej prostitútky v snímke Kráska dňa, často vystupovala pred kamerou nahá, stelesňovala aj lesbičky vo viacerých filmoch. Divadelných dosiek sa dobrovoľne zriekla, lebo čo sa udeje na doskách, to sa nedá vyretušovať, vystrihnúť ani opraviť. Filmová kamera však bola vždy jej priateľkou. Catherine je ešte i dnes krásna žena, rovnako očarujúca ako v mladosti! V roku 1985 prepožičala tvár soche Marianne, ktorá symbolizuje republikánsku tradíciu Francúzska.

Catherine Deneuve
Zobraziť galériu (5)
Catherine Deneuve  (Zdroj: CFDC)

Vyše osemdesiatročná žena môže vystupovať na verejnosti a dokonca hrať vo filme, len ak má odvahu. Tá Catherine Deneuveovej nikdy nechýbala. Vo februári budúceho roka bude otvárať slávnostný 50. ročník César Awards, francúzskeho ekvivalentu amerických Oscarov. „Kto iný ako mimoriadna herečka by mala oslavovať 50. výročie Césarov? Vďaka výnimočnému talentu, jedinečnej kariére a nadčasovej grácii stelesňuje Catherine Deneuve samotnú podstatu filmového umenia,“ uviedla Académie des Arts et Techniques du Cinéma. Bude ju sprevádzať vnuk Igor Vadim (37) ako na väčšine takýchto podujatí.

Catherine Deneuve
Zobraziť galériu (5)
Catherine Deneuve  (Zdroj: Pyramide Distribution)

Herečka má s udeľovaním cien César dlhú spoločnú históriu. Bola 14-krát nominovaná a dvakrát získala cenu za najlepšiu herečku - za úlohy vo filme Posledné metro v roku 1981 a vo filme Régisa Wargnera Indočína v roku 1994. Ten jej vyniesol aj nomináciu na Oscara a dielo nakoniec v roku 1994 získalo Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Herečka dostala na filmovom festivale v Cannes v roku 2005 čestnú Zlatú palmu. Hoci dnes oslavuje 81. narodeniny, stále je aktívna, má bohatú ponuku úloh a spolupracuje so známymi režisérmi.

Viac o téme: Catherine Deneuve
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu